Ce nu e bine să faci când fulgeră și ești pe munte. Sfaturi esențiale pe timp de furtună

Ce nu e bine să faci când fulgeră și ești pe munte. Sfaturi esențiale pe timp de furtună

Ce nu e bine să faci când fulgeră afară? Unele persoane se tem de fulgere, dar și de tunete. Adevărul este că în timpul unei furtuni, riscurile sunt unele cât se poate de mari, astfel că e bine să fim atenți.

Ce nu e bine să faci când fulgeră afară

Salvamontiștii vin cu recomandări esențiale în caz de furtună. Cei care obișnuiesc să meargă la munte sunt vizați direct, pentru că la altitudini mari, pericolul poate fi unul destul de mare. De asemenea, vremea se schimbă destul de brusc aici.

Astfel, turiștii trebuie în primul rând să nu ignore prognoza meteo. Este bine să știe cum va fi vremea în ziua în care fac respectivul traseu. În caz contrar, pot să se trezească în centrul unor furtuni destul de puternice.

Ce să nu faci când fulgeră afară? Persoanele care sunt pe munte în momentul în care începe furtuna trebuie să fie atente. Salvamontiștii le recomandă să nu stea pe vârf, sau pe creste și nici pe zone plate expuse.

Totodată, e recomandat ca nimeni să nu stea lângă stâlpi înalți, marcaje, ori lacuri sau locuri cu apă. Pe timp de furtună, cei aflați pe munte nu trebuie să staționeze nici sub copaci înalți. E recomandat să caute o porțiune care au copaci ceva mai mici.

Un refugiu interzis este o grotă pe munte. Există riscuri mari în timpul fulgerelor, astfel că este mai bine să evităm un astfel de loc. Ce altceva nu e bine să faci când fulgeră afară?

Recomandările salvamontiștilor

Salvamontiștii spun că nimeni nu trebuie să se lipească cu tot corpul de pământ. În cazul unui impact electric, acesta va străbate tot corpul, iar în cel mai rău caz pot apărea leziuni ale organelor interne.

Cel mai bine este să alegem o zonă joasă, situate ceva mai departe de fulgere. Există însă și alte semne care pot fi luate în calcul. Spre exemplu, cine simte că părul se electrizează înseamnă că se află într-o zonă încărcată electric.

Astfel, cel mai bine să caute un loc cât se poate de ferit. Totodată, persoanele care se află într-un grup mai mare este bine să se disperseze la cel puțin 15 metri distanță una de cealaltă.

Salvamontiștii ne spun și ce să facem în cazul în care o persoană e lovită de fulger. Astfel, în această situație, victima nu reține sarcina electrică descărcată. Drept urmare, putem să ne apropiem pentru acordarea primului ajutor.

Please follow and like us:
Pin Share