Ce punea Radu Anton Roman în zacuscă pentru a o transforma într-un deliciu. Leguma care îi dă un gust spectaculos

Ce punea Radu Anton Roman în zacuscă pentru a o transforma într-un deliciu. Leguma care îi dă un gust spectaculos

Radu Anton Roman punea un ingredient secret în zacuscă, prin care reușea să o transforme într-un adevărat deliciu. Este vorba despre o legumă care îi oferă preparatului un gust inedit.

Ce punea Radu Anton Roman în zacuscă pentru a o transforma într-un deliciu. Această legumă îi dă un gust foarte bun

În această perioadă, multe gospodine se ocupă cu prepararea borcanelor pentru iarnă, în care se află și zacusca. Acesta este un fel de mâncare adorat de mulți români și există mai multe rețete care se pot utiliza.

Zacusca este apreciată pentru gustul intens și sunt mai multe tipuri, în funcție de preferințele fiecăruia. Este o mâncare de legume coapte sau prăjite în ulei, în general, bazată pe vinete coapte, gogoșari copți, ceapă, dar se pot adăuga și alte legume.

Mai sunt și alte rețete de zacuscă, precum ajvar sau cea cu pește. Cei mai mulți români consumă zacusca întinsă pe pâine, pe post de gustare.

Radu Anton Roman avea o rețetă proprie de zacuscă de vinete, în care folosea un ingredient secret. Acesta îi dă preparatului un gust unic și aromat. Este vorba despre ardeiul iute.

Pentru această rețetă de zacuscă, ai nevoie de 3 kg de vinete, 3 kg de gogoșari roșii, 3 kg de roșii, 2 kg de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de untdelemn și o căpățână de usturoi. Mai trebuie să folosești și 2 ardei iuți, sare, boia și piper.

Mod de preparare pentru rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman

Se coc vinetele de plită, după care se curăță de coajă și se lasă la scurs timp de două sau trei trei. După aceea, se spală gogoșarii, ardeii și ceapa, se toacă și se pun la călit, în ulei încins.

Vinetele se pun și ele la călit. Se curăță roșiile de nodul verde și tare, apoi se toacă mărunt și se adaugă și el la călit. Totul se lasă apoi să la foc mic, timp de o oră, într-un vas acoperit.

Se amestecă des, pentru a nu se prinde. Se adaugă apoi usturoi, sare și piper și se mai lasă puțin la fiert. Zacusca se conservă în borcane care să fie bine închise.

Dacă vrei să te asiguri că acestea sunt în siguranță, borcanele cu zacuscă se pun la fiert într-o cratiță mare, timp de jumătate de oră. Rețeta apare în celebra carte a lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Please follow and like us:
Pin Share