Ce s-a ales de fosta șefă ATI, acuzată că ”se juca de-a Dumnezeu” cu muribunzii de la Spitalul Pantelimon. Medicii, adepți ai conceptului ”End of life support”

Ce s-a ales de fosta șefă ATI, acuzată că ”se juca de-a Dumnezeu” cu muribunzii de la Spitalul Pantelimon. Medicii, adepți ai conceptului ”End of life support”

Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf Pantelimon nu reprezintă decât vârful icebergului dintr-un lung șir de scandaluri interne din cadrul instituției medicale. Din când în când, ”secretele” din sistem sunt scoase la iveală ca urmare a unor războaie pe care cadrele medicale le duc între ele de mai bine de un deceniu.

Dulapul cu medicamente de la ATI stătea încuiat

În toamna anului 2015, sistemul medical a fost pus la încercare după teribilul incendiu de la Colectiv. Răniții au fost preluați de ambulanțe și transportați, inițial, la mai multe spitale din București. Printre acestea s-a numărat și Spitalul Clinic de Urgență Sf Pantelimon, care a preluat răniți în regim de urgență.

Doar că aici, lucrurile stăteau ceva mai diferit. Medicamentele de la secția de Terapie Intensivă se aflau într-un dulap care era încuiat, iar cheia se afla la șefa secției și la asistenta șefă. Motivul invocat de acestea: respectivele medicamente, unele dintre ele destul de scumpe, ar putea fi furate.

Cadrele medicale spuneau, la acea vreme că, de multe ori, dulapul cu medicamente rămânea încuiat peste weekend, atunci când șefele care păstrau cheia nu se aflau la serviciu.

Fosta șefă ATI: ”Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicamente, nu mă mai interesează”

Mai grav, șefa secției ATI de la acea vreme a fost înregistrată în timp ce le propunea colegilor și subalternilor pe cine să salveze și pe cine să lase să moară.

”Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse! Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul! Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”, spunea medicul Laura Constantinescu, fostă șefă a secției ATI.

În urma publicării înregistrării, Corpul de Control al Ministrului Sănătății a mers la spital și a găsit în dulapul încuiat medicamente în valoare de 22.000 de lei, un stoc considerat suficient pentru tratarea fără discriminare a pacienților. Singura măsură luată la acea vreme a fost una administrativă: suspendarea șefei ATI și a asistentei șefe.

Laura Constantinescu a revenit în spital, după o perioadă, drept dovadă declarația de avere pe care a depus-o în calitate de șef secție ATI, în perioada 2018 – 2020. În prezent, aceasta lucrează pentru o clinică privată.

Dezvăluirile de la Sf Pantelimon, în urma unor răfuieli interne

Cu toate că era suspendată, Laura Constantinescu a fost acuzată că strânge semnături pentru demiterea colegei sale, medicul Laura Voicu, cea care ar fi adus la cunoștința publicului situația de la ATI.

Aceeași Elena Voicu apare și în scandalul morților suspecte din aprilie 2024. Ea este unul din cadrele medicale care a cerut verificări despre cele două anesteziste care ar fi scăzut doza de noradrenalină în cazul a 17 pacienți, care ulterior au decedat. La o lună după declanșarea scandalului, pe fondul unei aparente pasivități a procurorilor, Elenei Voicu i s-a desfăcut contractul de muncă de către managerul spitalului, pentru presupuse ”motive disciplinare”. Elena Voicu a contestat decizia de concediere în instanță.

Răfuiala a continuat și în iulie 2024, când Mihai Dimitriu, director medical al Spitalului Sf Pantelimon, a formulat o plângere către Colegiul Medicilor, prin care o acuza de Elena Voicu, pe Camelia Stamatoiu (director Îngrijiri Medicale la Sf Pantelimon), precum și pe câțiva cunoscuți jurnaliști, de ”colaborare de tip grup infracțional organizat”. Conducerea spitalului o bănuia pe Stamatoiu că a accesat sistemul informatic intern și a extras listele cu pacienții decedați de la secția ATI, pe care le-a predat presei. Aceasta ar fi acționat la indicațiile Elenei Voicu.

În fine, după ce scandalul a devenit prea mare și două doctorițe au fost arestate pentru omor calificat, ministrul Alexandru Rafila a cerut demisia conducerii spitalului Sf. Pantelimon.

Ce este procedura ”End of life support”, legală în alte state

Procedura ”selecției” pacienților la secția ATI nu este se practică doar la Sf Pantelimon, ci cam pe la toate unitățile medicale din România. O regulă nescrisă a practicii la ATI spune că atenția cadrelor medicale, dar și medicația, să fie alocate cu prioritate pacienților care au șanse mai mari la viață.

Procedura se numește ”End of life support”, iar în alte state este reglementată de lege.

„Peste tot în lume se fac consilii medicale care spun ce pacient a ajuns la finalul biologic al vieții, în acest pacient nu mai investim. Asta fac țările europene pline de bani. Noi trebuie să declarăm, ca să nu avem o proastă imagine, că-i salvăm pe toți și că investim miliarde în toți. Nu s-a întâmplat și nu se întâmplă asta niciodată. Nu vârsta este cea care contează, ci gravitatea situației”, spunea medicul Ovidiu Bedreag pentru Pressalert.

Pe de altă parte, Șerban Bubenek, șeful Societății Române de ATI, spune că nu se poate vorbi despre un caz de omor cu premeditare, în condițiile în care dozele mari de noradrenalină nu pot fi administrate pe perioade mari de timp, ci trebuie revenit la doze mici în cazul pacienților cu tensiune arterială mică.

Please follow and like us:
Pin Share