Ce s-a ales de „gruparea Dragnea” din PSD: unii la închisoare, alții în partide de buzunar, o parte încă lucrează în sistemul bugetar

Ce s-a ales de „gruparea Dragnea” din PSD: unii la închisoare, alții în partide de buzunar, o parte încă lucrează în sistemul bugetar

Liviu Dragnea a ajuns de la schimbarea premierilor după bunul plac la intrarea la irelevanță politică, mai ales după intrarea în închisoare, fiind părăsit inclusiv de singura persoană din vechea gardă care mai alesese să rămână lângă el: Carmen Dan. De altfel, din fosta grupare Dragnea, unii au ajuns la închisoare, unii și-au înființat partide de buzunar, în timp ce situațiile cele mai fericite sunt la persoanele care au reușit să ajungă pe posturi de bugetari.

Liviu Dragnea a reintrat în atenția publică în ultimele săptămâni după scandalul legat de Mișcarea România Suverană, o formațiune care a candidat și la ultimele locale, care a folosit bannere și materiale de propagandă cu chipul fostului șef al PSD, dar și cu cel al lui Carmen Dan, fost ministru de interne și ultima persoană care rămăsese alături de Dragnea.

Pe 23 iulie, Carmen Dan făcea anunțul de delimitare față de Dragnea. „Pentru mine, proiectul M.R.S a luat sfârșit! Am demisionat din funcția de președinte al partidului Mișcarea România Suverană! De asemenea, transmit tuturor celor care mă cunosc ca om și ca politician că nu mai vreau să fiu asociată sub nicio formă cu numele sau imaginea celui pe care l-am susținut atâția ani în mod loial și corect!”, a scris fosta ministră pe Facebook, pe 23 iulie.

Carmen Dan a ajuns în politica mare prin sprijinul lui Liviu Dragnea. Înainte de ajunge senatoare, la final de 2016, Carmen Dan a fost subprefect al județului Teleorman, apoi prefect, ambele funcții fiind în perioada 2012-2016. Dar Carmen Dan a intrat cu adevărat în atenția opiniei publice când a fost numită în funcția de ministru de interne în Guvernul Grindeanu. Practic, dintr-o persoană cvasicunoscută și în PSD, Carmen Dan devenea titulara unuia dintre cele mai puternice ministere.

Carmen Dan a rezistat nu doar în Guvernul Grindeanu, ci și în cabinetele Tudose și Dăncilă. În cele din urmă, Dan și-a dat demisia în iulie 2019, la două luni de la intrarea la închisoare a lui Dragnea, după presiuni exercitate de președintele Klaus Iohannis.

Celelalte două femei de încredere

Carmen Dan nu a fost singura colegă de partid în care Liviu Dragnea a avut mare încredere. Prima variantă de premier a PSD la finalul lui 2016 a fost Sevil Shhaideh. Klaus Iohannis nu a acceptat-o pe funcția de prim-ministru, însă Shhaideh tot s-a regăsit în prima echipă guvernamentală. În Cabinetul Grindeanu, Sevil Shhaideh a fost numită vicepremier și șefă la Ministerul Dezvoltării, adică instituția care dă banii proiectelor din administrația centrală și locală.

Sevil Shhaideh a continuat și în Guvernul Tudose, până în octombrie, când și-a dat demisia, în urma controverselor legate de un proces, unde era urmărită penal pentru abuz în serviciu. În februarie 2023, Shhaideh a fost achitată definitiv în dosarul Belina, cel care i-a adus retragerea din spațiul public. Potrivit ultimei declarații de avere a soțului său, Akram Shhaideh (care lucrează în Ministerul Agriculturii), Sevil Shhaideh este angajată a Agenției de Dezvoltare Regionale Sud-Est, de unde în anul fiscal 2023 a încasat 180.345 de lei.

O a doua doamnă susținută și ajunsă la vârful Puterii a fost Viorica Dăncilă, prima și singura femeie care a condus România din funcția de premier. Înainte de a ajunge șefă a Guvernului, în ianuarie 2018, Dăncilă a avut trei mandate de europarlamentar.

În prezent, Viorica Dăncilă este printre prezențele constante ale unor televiziuni, fiind șefa Partidului Națiunea Oameni Împreună (NOI), o formațiune de buzunar, care nu a prins vreun mandat de primar la ultimele alegeri.

Problemele penale i-au ajuns din urmă

Darius Vâlcov a fost unul din sfetnicii de încredere ai lui Liviu Dragnea și omul care a influențat cel mai mult programul economic al PSD în anii 2017-2019. În mai 2023, Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și de Justiție la șase ani de închisoare cu executare. Fostul ministru a fost găsit vinovat de trafic de influență și spălare de bani

Ionel Arsene, cândva un puternic lider local – fost președinte al CJ Neamț, a fost condamnat în martie 2023 la șase ani și opt luni de închisoare într-un dosar de corupție. Înainte de aflarea sentinței, Arsene a fugit în Italia, țară unde acesta este în continuare încarcerat, în condițiile în care statul român nu a reușit să obțină extrădarea fostului baron local.

Tot în proximitatea lui Liviu Dragnea, dar în funcție de interesele de moment, a fost și Niculae Bădălău. În decembrie 2016, Bădălău a ajuns președinte executiv al PSD, iar în noiembrie 2018 ministru al economiei, în momentul în care ieșise din zona contestatară a lui Liviu Dragnea. În 2020, după arestarea lui Dragnea și în contextul schimbărilor care aveau loc în mandatul Ciolacu, Bădălău și-a negociat o funcție de vicepreședinte la Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi. Însă Bădălău a rezistat doar doi ani la Curtea de Conturi, fiind nevoit să demisioneze, după ce fost acuzat de DNA de trafic de influență și dare de mită la finalul anului 2022, fiind chiar în arest preventiv o perioadă.

În urmă cu două săptămâni Libertatea arăta că Niculae Bădălău încearcă să scape de dosarul penal în care este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și complicitate la dare de mită. Pe data de 9 februarie 2024, Tribunalul Giurgiu a confirmat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății, însă fostul senator PSD a contestat soluția la Curtea de Apel București, unde are termen pe 26 septembrie.

Au schimbat tabăra

Mult timp în grupul celor apropiați de Liviu Dragnea au fost și Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda. La acea vreme, Olguța Vasilescu era ministră a muncii, iar Dragnea a dorit-o inclusiv la Ministerul Dezvoltării, în locul lui Paul Stănescu, căzut în dizgrație. De asemenea, Claudiu Manda, senator la acea vreme (era deja la al patrulea mandat de parlamentar), a fost susținut pentru funcția de președinte al Comisiei parlamentare care controla activitatea SRI, în perioada în care PSD-ul era adeptul discursului referitor la „statul paralel”.

Imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, cei doi s-au delimitat de fostul șef al PSD și au schimbat tabăra. Lia Olguța Vasilescu a reușit să obțină două mandate de primar al Craiovei, în timp ce Claudiu Manda este la al doilea mandat de europarlamentar.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share