Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință

Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință

Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință. Informațiile care au ieșit la iveală sunt de o importanță deosebită pentru experții din lumea întreagă.

Ce au găsit cercetătorii în adâncurile Mării Negre. Are aproximativ 60 de kilometri lungime și i-a uimit pe specialiști

Ce au găsit cercetătorii în adâncurile Mării Negre. Are aproximativ 60 de kilometri lungime și i-a uimit pe specialiștii din străinătate. O echipă de cercetători condusă de Jeff Peakall și Daniel Parsons de la Universitatea din Leeds a fost cea care a făcut descoperirea.

Aceștia au colaborat cu oameni de știință de la Universitatea din Southampton, Universitatea Memorial din Newfoundland și Institutul Turc de Științe Marine. Experții au reușit să afle că există un râu subacvatic.

Acesta este cel mai mare din lume și trece pe sub Marea Neagră. Mai exact, este vorba de un curent de apă deosebit de salină care curge prin strâmtoarea Bosfor de-a lungul fundului mării Mării Negre, pe o distanță destul de mare.

Lungimea sa este de circa 60 de kilometri, în timp ce adâncimea ar fi de 35 metri. De asemenea, râul de pe fundul Mării Megre are un kilometru lățime și a fost descoperit cu ajutorul unui vehicul subacvatic autonom în formă de torpilă de 7 metri.

În felul acesta oamenii de știință au reușit să se apropie cât mai mult de curent pentru a-l analiza. Cercetătorii transmit că este mai mic decât canalul Amazonului, însă transportă de 10 ori mai multă apă decât Rinul.

Cel mai mare râu subacvatic trece pe sub Marea Neagră

Specialiștii au mai dezvăluit că cel mai mare râu subacvatic care trece pe sub Marea Neagră curge cu o viteză de 6 km/h, cu 22.000 de metri cubi pe secundă. Cercetătorii susțin că s-ar fi situat pe locul 6 ca mărime în lume dacă ar fi fost un râu de suprafață.

Anterior oamenii de știință au descoperit canale care merg de-a lungul fundului oceanului, pe baza scanării cu sonarul. Unul dintre cele mai mari canale curge de la gura râului Amazon în Oceanul Atlantic și ar funcționa cu râuri.

Confirmarea a venit odată cu râul din Marea Neagră, suspiciunea fiind una reală. Specialiștii transmit că aceste canale tind să fie delimitate de diguri uriașe care s-au construit de-a lungul timpului. Unele dintre diguri se găsesc la sute de metri deasupra fundului mării.

„Aceste sisteme de canale submarine sunt unele dintre cele mai mari din sistemul solar. Curge în jos pe platforma mării și în câmpia abisală, la fel ca un râu pe uscat.

Câmpiile abisale ale oceanelor noastre sunt ca deșerturile lumii marine, dar aceste canale pot furniza nutrienții și ingredientele necesare vieții peste aceste deșerturi”, a declarat Dan Parsons de la Universitatea Leeds, relatează BBC.

Please follow and like us:
Pin Share