Ce s-a întâmplat cu unul din terenurile moștenite de soțul Elenei Lasconi. Motivul pentru care a fost chemat în instanță

Ce s-a întâmplat cu unul din terenurile moștenite de soțul Elenei Lasconi. Motivul pentru care a fost chemat în instanță

La mijlocul săptămânii trecute, Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, a câștigat din primul tur, cu 68% din voturi, alegerile interne din USR, devenind astfel președinte al formațiunii politice. Cu această ocazie, Lasconi a anunțat că își va depune candidatura pentru președinția României la alegerile care vor avea loc în această toamnă.

Reclamanții au cerut anularea unui certificat de moștenitor

Aflată în atenția opiniei publice încă din perioada în care era prezentatoare de televiziune, Elena Lasconi are un soț discret, care apare alături de ea doar la evenimente private. Cătălin Georgescu este al doilea soț al Elenei Lasconi și e avocat. Numele lui apare ca pârât într-un dosar cu miză imobiliară, înregistrat pe 24 martie 2021 la Judecătoria Slatina.

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, Cătălin Georgescu și trei rude ale sale au fost chemate în instanță de două persoane, obiectul dosarului fiind “anulare act – anulare carte funciară”. Reclamanții au solicitat instanței anularea unui certificat de moștenitor pentru un teren cu o suprafață de 673 metri pătrați, aflat în satul Tătărăi, oraşul Scorniceşti, din județul Olt.

Instanța a arătat că tatăl reclamanților a dobândit, printr-o licitație din august 1976, organizată de Cooperativa de Consum Olt, o casă cu trei camere din zid de cărămidă și chirpici și prispă acoperită cu sită și carton, o magazie din lemn, împreună cu terenul ocupat de construcții de circa 800 mp. Conform certificatului de moștenitor din data de 29.04.1980, de pe urma defunctului au rămas moștenitori reclamanții din dosar.

În instanță s-a mai menționat că, printr-un titlul de proprietate din aprilie 2000, s-a reconstituit în favoarea tatălui pârâților dreptul de proprietate asupra suprafeței totale de 82.600 mp situate în satul Tătărăi, oraș Scornicești, în cadrul căreia să regăsea și suprafața de 700 mp teren intravilan curți construcții. Conform certificatului de moștenitor din 31.10.2009, de pe urma defunctului au rămas moștenitori cei trei pârâți, printre care și soțul Elenei Lasconi, iar printre bunurile cuprinse în masa succesorală s-a regăsit și suprafața de teren de 700 mp descrisă anterior, neintabulată.

Soțul Elenei Lasconi a donat o suprafață de teren

Prin contractul de donație din 25.06.2014, pârâții, în calitate de donatori, au transmis celei de-a patra pârâte, în calitate de donatară, dreptul de proprietate asupra mai multor imobile, printre care și terenul intravilan în suprafață totală de 1.506 mp situat în Scornicești, sat Tătărăi, din care suprafața de 815 mp teren intravilan curți-construcții și 691 mp teren intravilan arabil. Imediat după încheierea contractului de donație, respectiv la data de 30.06.2014, pârâta și-a înscris în cartea funciară dreptul de proprietate asupra terenului anterior indicat.

La data de 28.05.2015, reclamanta, în contradictoriu cu pârâta care a primit donația, a solicitat în instanță constatarea nulității absolute a titlului de proprietate din aprilie 2000, iar prin sentința civilă din 23.01.2017 instanța a constatat nulitatea absolută parțială a titlului de proprietate emis de “Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Olt” sub aspectul suprafeței de 673 mp. Această sentință a rămas definitivă întrucât, prin decizia din 06.07.2017, Tribunalul Olt a respins apelul formulat de pârâtă.

Instanța a specificat că, potrivit Codului civil, contractul lovit de nulitate absolută sau anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat, iar desființarea contractului atrage, în condițiile legii, și desființarea actelor subsecvente încheiate în baza lui – este vorba despre principiul retroactivității efectelor nulității și principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului iniţial.

Soțul Elenei Lasconi deține părți din șase terenuri

Astfel, nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor, ci şi pentru trecut, adică efectele nulităţii se produc din chiar momentul încheierii actului juridic civil. Așadar, vor fi înlăturate şi efectele actului juridic care s-au produs între momentul încheierii acestuia şi momentul anulării efective a actului, întrucât în temeiul retroactivităţii efectelor nulităţii actului juridic civil, părţile ajung în situaţia în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi încheiat acel act juridic.

Pe 18 noiembrie 2021, Judecătoria Slatina a dat câștig de cauză reclamanților din dosar, constatând nulitatea absolută şi parţială a certificatului de moştenitor din 31.10.2009, în ceea ce priveşte suprafaţa de teren de 673 mp, astfel că Georgescu Cătălin, soțul Elenei Lasconi, și rudele sale au pierdut procesul. Unul dintre pârâți a formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Olt. Pe 21 aprilie 2022, instanța a anulat apelul, ca nefondat.

Conform declarației de avere a Elenei Lasconi, consultată de FANATIK, soțul ei deține 3/8 din trei terenuri din Scornicești, de 37.500 metri pătrați, 2.500 metri pătrați și 700 metri pătrați, moștenite în 2009. Cătălin Georgescu mai are 3/16 dintr-un teren de 500 metri pătrați, unul de 1.150 metri pătrați și altul de 20.000 metri pătrați, moștenite tot în 2009, aflate în aceeași localitate.