Ce să faci când te întâlnești cu ursul. Iată câteva sfaturi cruciale care ar putea face diferența între viață și moarte

Ce să faci când te întâlnești cu ursul. Iată câteva sfaturi cruciale care ar putea face diferența între viață și moarte

Cum să te comporți dacă îți iese în cale un urs. Îți prezentăm câteva sfaturi esențiale care îți pot salva viața pe viitor.

Ce să faci când te întâlnești cu ursul. Sfaturi cruciale care ar putea face diferența între viață și moarte

Drumețiile montane sunt experiențe minunate, dar fiecare pas poate ascunde pericole neașteptate. Unul dintre cele mai mari riscuri este întâlnirea cu un urs. Animalul este imprevizibil, astfel că trebuie să fim extrem de precauți. Iată câteva sfaturi în cazul în care vezi un urs în drumul tău.

În primul rând, nu pleca de unul singur într-o drumeție montană. Mergi în grupuri mai mari, deoarece ursul evită zonele aglomerate sau se retrage atunci când aude că se apropie cineva.

În al doilea rând, observă semnele de prezența a ursului, cum ar fi urmele lăsate în pământ sau excremente proaspete, și evită acele zone.

În cazul în care observi un urs înainte ca acesta să te observe pe tine, rămâi pe loc și nu te apropia de el. Retrage-te în tăcere în direcția opusă, conform recomandărilor celor de la Bearwise.

Când ești în sălbăticie și vrei să eviți întâlnirea cu un urs, poți vorbi sau cânta cu voce tare. În cele mai multe cazuri, ursul va evita locul de unde se aude gălăgie. Este recomandat să ai la tine petarde speciale sau un clopoțel pentru urși (Bell-Bear) care sună în timp ce te miști. Astfel, poți evita întâlnirea cu aceste animale sălbatice, potrivit libertatea.ro.

În plus, este bine să ai un fluier la tine. În situația în care te afli într-o zonă unde ar putea fi prezent un urs, poți folosi fluierul pentru a emite sunete puternice și repetitive. Urșii sunt destul de sensibili la zgomote, astfel că fluierul poate preveni o potențială întâlnire neplăcută.

Sfaturi esențiale care îți pot salva viața dacă îți iese un urs în cale

Un alt lucru foarte important în prevenirea unui atac este felul în care depozitezi mâncarea. Asigură-te că mâncarea este bine împachetată în rucsac. Folosește saci sau recipiente pe care le poți închide bine pentru a preveni mirosurile să iasă.

În cazul rar în care ai ghinion și te întâlnești față în față cu un urs, nu te panica. Nu încerca să fugi de urs. Poți provoca instinctul său de pradă și este posibil să vină după tine. În schimb, urmărește cu atenție mișcările ursului și pregătește-te să reacționezi în funcție de comportamentul său.

Poți vorbi încet și calm pentru a-i arăta că nu reprezinți o amenințare și nu bloca drumul. În cel mai fericit caz, acesta își va continua traseul, nepăsător.

Încearcă să pari cât mai mare posibil. Ridică brațele sau un obiect mare pe care îl ai la îndemână, dar nu foarte amplu deoarece ursul se va simți amenințat. Niciodată nu te întoarce cu spatele la urs și evită să-l privești direct în ochi.

Întâlnirea cu o ursoaică cu pui poate fi extrem de periculoasă și trebuie tratată cu maximă precauție. Evită zonele unde acestea au bârlogul. Nu te poziționa niciodată între puiul de urs și mama acestuia.

Dacă un urs este foarte aproape de tine și nu te poți retrage, așază-te pe burtă, acoperă-ți capul cu mâinile și adună-ți genunchii la piept. Așa te protejezi mai bine.

Un spray cu piper special pentru ursi poate fi o armă bună împotriva acestora, deoarece au un simț olfactiv foarte sensibil. Asigură-te că spray-ul are o capacitate mare pentru a fi eficient