Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă după ora 18. Doctorul Mihai Pautov a explicat tot procesul: „De acolo pleacă tot”

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă după ora 18. Doctorul Mihai Pautov a explicat tot procesul: „De acolo pleacă tot”

Mihail Pautov a explicat motivul pentru care nu este bine să bei apă după ora șase seara. Chiar dacă îți este sete, nu este recomandat să consumi dintr-o dată o sticlă de jumătate de litru, de exemplu.

De ce să nu bei multă apă înainte de culcare

Apa joacă un rol crucial în existența fiecărui om. Hidratarea este extrem de importantă pentru sănătate. Totuși, organismul ar putea avea mai mult de suferit dacă bei apă după ora șase seara.

Conform medicului Mihail Pautov, cu câteva ore înainte de culcare, apa nu trebuie băută decât dacă este nevoie cu adevărat. Totuși, contează în ce cantitate și cât de repede. De pildă, o sticlă de jumătate de litru consumată rapid, va ajunge în intestine în maxim jumătate de oră.

„După ora şase, adică după primele zece ore în care tu, teoretic, te-ai hidratat suficient pentru toată ziua. Dacă îți este sete, dacă ai poftă să bei apă sau dacă ești la masă, atunci este în regulă să bei. Dar începând cu acea a zecea oară și până când te culci, orice bei încearcă să bei lent.

În momentul în care ai băut repede, să zicem că ai băut repede o sticlă de jumătate de litru, acea jumătate de litru ajunge în intestine. Și în 20-30 de minute apa este absorbită în corp prin intestine. Acea jumătate de litru ajunge la nivelul venei porte.

Ajunge la nivelul sistemului venos port care duce tot ce se colectează din intestin la ficat. Iar din ficat se duce ulterior pe vena cavă la inimă. Și de acolo pleacă în tot sistemul circulator. Aşa ajunge jumătate de litru în sângele tău într-o jumătate de oră. Iar corpului tău nu-i place asta. Nu-i place să aibă deodată totul atât de diluat”, a spus medicul Mihail Pautov, pe TikTok. 

Cum se bea, de fapt, apa

Conform medicului, rinichii vor filtra rapid cantitatea mare de apă, iar ceea nu este necesar va fi eliminat. Însă, dacă tot atâta apă va fi băută mai lent, lichidul se va absoarbe mai eficient. De asemenea, corpul îl va distribui unde este nevoie, hidratând țesuturile, mușchii și organele.

„Pe măsură ce acea jumătate de litru intră în circulaţia ta, în același timp, rinichii vor filtra acel exces de lichid. Poate vor menţine 100 de mililitri și o să-i distribuie prin ţesuturi, prin muşchi, prin organe. Dar restul de 400 de mililitri, rinichiul va accelera practic filtrarea acelui lichid și îl va elimina prin urină.

Dacă ai băut repede, o să urinezi repede. În schimb, dacă bei aceeași sticlă de jumătate de litru de apă pe parcurs de o oră, cu înghițituri micuțe, acele înghițituri micuțe au timp să se absoarbă lent.

Acea creştere foarte mică de volum nu este neapărat sesizată de rinichi. Acel lichid în plus poate să ajungă unde e nevoie de el pentru a te hidrata mai bine. Poate să ajungă la nivelul muşchilor, în creier, în ficat sau în orice alt țesut care are nevoie de lichid ca să se hidrateze”, a mai spus Mihail Pautov.

Please follow and like us:
Pin Share