Ce se va întâmpla cu permisul șoferilor dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore. Promisiunea făcută de un secretar de stat în MAI

Ce se va întâmpla cu permisul șoferilor dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore. Promisiunea făcută de un secretar de stat în MAI

Noua Ordonanță de Urgență, numită și Ordonanța antidrog, i-a indignat pe unii șoferi care se tem că vor rămâne fără carnet chiar dacă nu au consumat droguri. Asta, pentru că aparatele tip drug test pot să dea rezultate false. Mai mult, cei ce refuză testarea vor rămâne fără carnet pentru mai multe zile, la fel ca și cei care așteaptă până la sosirea rezultatelor.

Ce se va întâmpla cu permisul șoferilor dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore

Marcel Ciolacu a solicitat astăzi MAI să dezvolte un mecanism prin care carnetele de șoferi să se întoarcă la șoferi dacă în 72 de ore nu sunt gata analizele pentru consum de substanțe interzise la volan. Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat că dorința lui Marcel Ciolacu va deveni în scurt timp realitate.

“În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a explicat Despescu la Digi 24.

Conform lui Bogdan Despescu, în cazul în care conducătorul auto este oprit în stradă, iar rezultatul iese pozitiv, acesta va fi condus la o unitate medicală, autorizată, de unde i se vor preleva probe biologice. Dacă refuză este condus cu forța de echipajul de Poliție. Din acel moment, șoferul are 72 de ore să își primească carnetu, doar dacă este nevinovat.

“Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, precizări importante despre Ordonanța antidrog

Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a completat Despescu.

Mai mult, Bogdan Despescu a explicat că aparatul Drugtest va detecta simpla prezență a substanței, însă doar rezultatele de la laborator pot fi considerate probe într-un dosar penal. Poliția Română a precizat că nu toți șoferii care sunt opriți în trafic vor fi testați pentru consum de droguri, ci doar cei care prezintă anumite ”simptome” sau care au antecedente în acest sens.

Medicii legiști din România transmiteau că nu sunt de acord cu această Ordonanță, care ar putea permite polițiștilor să comită abuzuri. De exemplu, ar putea fi judecați pe nedrept șoferi care nu au consumat droguri, dar au fost într-o încăpere unde s-a fumat marijuana. Mai mult, anumite alimente și medicamente ar conține substanțe care pot trece drept substanțe interzise în urma testării.

”Trebuie menţionat că, datorită sensibilităţii extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanţe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice, putând fi detectate inclusiv substanţe care apar în corp prin mecanism pasiv (de exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanţa respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliţi)”, au mai transmis medicii legişti.

Please follow and like us:
Pin Share