Ce speră Ucraina să obțină de la summitul pentru pace din Elveția. Cât costă conferința organizată fără Rusia și câte țări au confirmat participarea

Ce speră Ucraina să obțină de la summitul pentru pace din Elveția. Cât costă conferința organizată fără Rusia și câte țări au confirmat participarea

În cel de-al treilea an al invaziei Rusiei, Ucraina caută să-și consolideze sprijinul internațional pentru planul său de pace la summitul global de la Bürgenstock (15-16 iunie). Publicația Kyiv Independent face o analiză legată de ce ar putea obține Volodimir Zelenski în urma conferinței. Elveția se așteptară la costuri de aproximativ 15,39 milioane de euro pentru organizare, a relatat Heute.

Deși Rusia nu a fost invitată la summit și a respins definitiv planul Ucrainei, până acum 107 de țări și organizații internaționale s-au angajat să participe la evenimentul găzduit de Elveția.

Summitul face parte din efortul continuu al Ucrainei de a asigura sprijin diplomatic pentru planul său de pace în 10 puncte, anunțat în noiembrie 2022, care include retragerea completă a trupelor ruse și răspunderea pentru crimele de război comise.

Pe fondul inițiativelor de pace concurente, inclusiv a unui plan lansat de China, în februarie, există presiuni pentru ca Ucraina să demonstreze că procesul său este relevant și valid printr-un sprijin puternic.

Săptămâna trecută, Zelenski a acuzat China că „lucrează cu Rusia” pentru a reduce participarea la summitul pentru pace.

Summitul este evenimentul la cel mai înalt nivel de până acum referitor la „formula de pace” din Ucraina.

„Evident că nu ar trebui să ne așteptăm la pace după summit, dar este un început”, a spus Elina Beketova, de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA).

„Cel mai bun negociator rămâne armata”

„Scenariul realist este dezvoltarea unei poziții comune între țările participante, care să poată fi apoi prezentată Rusiei în viitoarele discuții de pace”, a insistat ea.

Cu toate acestea, diplomația trebuie să fie egalată cu succesul militar, a adăugat ea.

Cel mai bun negociator pentru Ucraina rămâne armata, deoarece acțiunile lor vor influența dorința Rusiei de a participa la discuțiile viitoare.

Elena Beketova:

Rusia avansează în Donbas, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu deficitul critic de muniție.

Ce așteaptă Ucraina

Ucraina se așteaptă ca participanții la summit să elaboreze un plan de acțiune cu privire la trei aspecte-cheie ale planului său de pace în 10 puncte, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Primul punct, navigația liberă, presupune protejarea infrastructurii portuare din Marea Neagră și securitatea alimentară globală.
Al doilea accent, energia și securitatea nucleară, include încetarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei.
Iar al treilea obiectiv va fi schimbul de prizonieri și întoarcerea copiilor răpiți ilegal în Rusia.

În timp ce formula de pace a Ucrainei se concentrează pe sfârşitul războiului, problemele de pe agenda summitului se extind dincolo de interesele naţionale ucrainene, notează Henadi Maksak, directorul executiv al think tank-ului de politică externă Ukrainian Prism.

Ucraina a selectat trei dintre cele 10 puncte ale sale „care rezonează mai mult cu alte națiuni, pentru a avea o prezență mai robustă la summit”, a spus Maksak.

Fără participarea ambelor părți ale conflictului, poate fi dificil de evaluat cât de productive sunt astfel de evenimente în termeni concreti.

Participarea internațională ridicată va fi o măsură-cheie pentru evaluarea summitului, potrivit lui Maksak, precum și dacă summitul produce progrese documentate în cele trei puncte identificate și un plan pentru următorii pași.

Cine vine la summit

Până acum, prezența estimată a 107 țări și organizații este mai mare decât cea mai recentă conferință desfășurată în ianuarie, când 80 de țări au fost prezente la Davos, o evoluție pozitivă pentru Ucraina.

Pe lângă aliații occidentali ai Ucrainei, sunt așteptați să participe reprezentanți din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud. Este posibil ca lista finală a participanților să continue să fluctueze până la începerea summitului.

Totuși, au existat câteva dezamăgiri.

În special, China a refuzat să participe. Beijingul susținând că discuțiile de pace ar trebui să implice atât Rusia, cât și Ucraina. A participat doar la una dintre conferințele anterioare de nivel inferior, desfășurată în Arabia Saudită, în august.

Se pare că și același motiv a fost invocat și de Arabia Saudită. În schimb, Ungaria a anunțat că își va trimite reprezentatul în Elveția, pe ministrul de externe Peter Szijarto, a relatat portalul Telex.

În timp ce China și-a declarat oficial neutralitatea în războiul dintre Ucraina și Rusia, a fost acuzată de oficialii americani că oferă Moscovei „tot sprijinul în culise”.

De asemenea, președintele american Joe Biden va lipsi de la summit pentru a participa la o strângere de fonduri de campanie, o absență despre care Zelenski a spus că „a fost întâmpinată cu aplauze de Putin”.

Casa Albă a confirmat că vicepreședintele Kamala Harris și consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, vor participa.

În timp ce prezența lui Biden ar fi fost „simbolică”, ajutorul SUA și permisiunea de a lovi ținte în Rusia este mult mai importantă, a spus Beketova.

SUA au acordat recent Kievului permisiunea de a folosi armele pe care le-a furnizat pentru a lovi ținte în Rusia, dar numai într-o zonă limitată de lângă Harkov.

Ucraina este depășită de Rusia în ceea ce privește forța de muncă și muniția, dar, în ciuda acestor dezavantaje, a reușit totuși să oprească ofensiva rusă la Harkov în luna precedentă.

Peste 15 milioane de euro pentru o conferință de pace fără Rusia

Summitul pentru pace din Elveția va fi păzit de 4.000 de soldați, iar spațiul aerian va fi restricționat.

Elveția se așteptară la costuri de până la 15 milioane de franci (aproximativ 15,39 milioane de euro). Aproximativ 10 milioane sunt alocate pentru securitate.

Costurile de călătorie în Elveția, precum și costurile suplimentare de cazare sunt suportate de țările participante.

Reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la un hotel de lux din Bürgenstock, ce oferă o panoramă idilică pe coasta unui deal, la 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane, în apropierea oraşului Lucerna.

Resortul din Bürgenstock. Foto: Profimedia

Foto: Hepta