Ce sumă de bani trebuie să ai în conturi și câte proprietăți, ca ANAF să te ia la verificat. De aici încolo ești considerat bogat

Ce sumă de bani trebuie să ai în conturi și câte proprietăți, ca ANAF să te ia la verificat. De aici încolo ești considerat bogat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intensifică acțiunile de verificare ale persoanelor care dețin bunuri de lux. Aceștia vor să se asigure că toate veniturile sunt declarate conform legislației.

Oamenii bogați, în vizorul ANAF

În anul 2023 ANAF a luat în vizor 842 de persoane care nu și-au declara veniturile și nu au plătit taxele aferente, așa cum ne spun datele instituției. Aceste date vin din controalele deja finalizate, însă mai sunt și altele în curs desfășurare.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a solicitat, pe fondul celor întâmplate în anul 2023, o modificare legislativă prin care să se îmbunătățească procesul de colectare și de analize a datelor de către ANAF.

Acum, persoanele fizice cu averi mari (PFAM), vor fi considerați cu risc ridicat la controale dacă figurează în sistem cu bunuri de o anumită sumă. Această estimare a averii se efectuează în baza datelor apărute în sistemul ANAF.

„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro”, conform noii reglementări din ordinul 920/2023.

Cum te avertizează ANAF că ai putea avea probleme

Suma cumulată nedeclarată în 2023 a ajuns la 423,3 milioane de lei, din care instituția a dorit să recupereze 101,2 milioane de lei. Această ultimă sumă include dobânzile și penalitățile de întârziere a plăților.

În cazul în care instituția constată că o persoană fizică nu și-a îndeplinit îndatoririle financiare față de ea, aceasta trimite o notificare conformare înainte de a desfășura controalele aferente.

Această înștiințare vine după ce ANAF a derulat o verificare în prealabil. Instituția a realizat o analiză de risc, a pregătit o notificarea de conformare și a selectat persoanele care vor fi supuse verificării.

Recomandat este să depuneți Declarația unică. Amenda pentru nedepunerea acesteia este între 50 și 500 de lei. Dobânda în cazul în care se declară veniturile cu întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi, iar nivelul penalității este de 0,01%.

Please follow and like us:
Pin Share