Ce terenuri a cumpărat Romsilva în ultimii ani pentru a le transforma în păduri. Suprafața totală deținută de statul român

Ce terenuri a cumpărat Romsilva în ultimii ani pentru a le transforma în păduri. Suprafața totală deținută de statul român

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a reușit anul trecut să cumpere efectiv circa 264 de hectare de teren, agricol sau forestier, ce au fost incluse în fondul forestier deținut de statul român. Cifra apare în raportul anual de activitate al Romsilva, făcut public recent.

Câte hectare de teren a cumpărat Romsilva în ultimii ani

Potrivit raportului de activitate pe anul 2023, Romsilva a cumpărat efectiv 264 de hectare de teren, dintre care, 170 de hectare din cadrul Ocolului Silvic Verbila din Prahova fuseseră contractate încă din anul anterior. Restul de 93 de hectare au fost cumpărate în numele statului de către direcțiile silvice din Iași, Botoșani și Vaslui.

Pe de altă parte, în total, în anul trecut, Romsilva și-a exprimat dreptul de preemțiune al statului pentru cumpărarea unei suprafețe totale de 491,4 hectare ce urmează să fie inclusă în fondul forestier proprietate publică a statului. Cea mai mare suprafață, aproape jumătate din totalul urmărit pentru achiziționare, se află în Mehedinți, fiind vorba de 215 hectare. Urmează apoi Iași, cu 146 de hectare și Bacău cu circa 100 de hectare.

Trebuie menționat că aici este vorba despre terenuri agricole sau forestiere cumpărate de către Romsilva, care diferă de suprafețele pe care regia de stat a executat lucrări de reîmpădurire și regenerare. În cazul acestora din urmă, pentru anul trecut, suprafața pentru reîmpădurire a fost de peste 13.000 de hectare.

„Programul de regenerare a pădurilor pentru fondul forestier proprietate publică a statului pentru anul 2023 a fost de 13.076 ha, din care: 8.893 ha regenerări naturale şi 4.183 ha regenerări artificiale”, se arată în raportul Romsilva, care menționează că regia de stat a efectuat și lucrări pentru refacerea plantațiilor afectate de calamități pe o suprafață de 826 de hectare.

Suprafețe de teren cumpărate de Romsilva în 2023

Câte hectare de pădure deține statul

Potrivit documentului citat, suprafața totală de pădure aflată în proprietatea publică a statului era, la finalul anului 2023, de 3.135.065 hectare. Comparativ cu finele anului 2022, se înregistra o creștere cu 8.105 hectare.

Totuși, această diferență nu a apărut, după cum s-a văzut, ca urmare a unor lucrări de reîmpădurire ci mai degrabă ca efect a unor decizii a instanțelor. Astfel, peste 12.400 de hectare au intrat în administrarea Romsilva și în proprietatea publică ca urmare unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau a unor invalidări ale comisiilor județene.

Pe de altă parte, peste 5.300 de hectare de pădure au ieșit din proprietatea statului după ce au fost retrocedate proprietarilor în drept. Potrivit celor de la Rise Project, solicitările de retrocedare, aflate pe rolul instanțelor din România, ajung la circa 400.000 de hectare de pădure.

Per total, în România erau la finalul anului 2021 circa 6,6 milioane de hectare de pădure, ceea ce înseamnă că statul român deține aproape jumătate din suprafața totală împădurită din țară. Cel mai mare proprietar privat este firma Ingka Investments Forest Assets, companie ce face parte din grupul IKEA și care deține 39.000 de hectare de păduri în România.

Ce suprafețe de pădure a cumpărat statul în ultimii ani

Cele aproape 500 de hectare achiziționate, sau asupra cărora s-a luat decizia de achiziție, în anul trecut nu diferă cu mult față suprafețele pe care Romsilva le-a cumpărat în anii anteriori pentru a le transforma în pădurile statului.

Astfel, în anul 2022, Romsilva aviza cumpărarea a 427 de hectare, dintre care vorbim de cele 170 de hectare din Prahova, 107 în Sălaj și câte 50 de hectare în județele Bacău și Vaslui. În acest an, lucrările de reîmpădurire și regenerare au fost executate pe o suprafață de puțin peste 14.000 de hectare.

Dacă în anii 2021 și 2020 Romsilva nu a achiziționat niciun teren agricol sau forestier, motivând că nu s-au alocat fonduri pentru acest lucru, în anul 2019, regia de stat aviza cumpărarea a 890 de hectare de pădure, cele mai mari suprafețe, de 365 și 215 hectare, fiind în județele Bistrița-Năsăud și Vaslui.

Cu un an înainte, în 2018, suprafața de teren cumpărată de către regia de stat era și mai mare. Vorbim de 1.445 de hectare, în valoare totală de 12,161 milioane lei, cu cele mai mari suprafețe cumpărate în județele Vaslui (445), Iași (315) și Vrancea (260). Cu un an înainte, în 2017, suprafața cumpărată era de 557 de hectare.

Astfel, per total, în ultimii șapte ani Romsilva a cumpărat aproape 4.000 de hectare de teren agricol sau forestier ce a intrat în proprietatea statului. Raportat la suprafața totală deținută de statul român, vorbim de achiziția a unei suprafețe 0,1%.

Anul trecut, Romsilva a avut venituri de 3,7 miliarde lei și cheltuieli totale de 3,48 miliarde, dintre care cheltuielile cu salariile au fost 1,8 miliarde. Deși a realizat un profit de 252 milioane lei, doar 62 de milioane lei au mers către investiții. Spre comparație, suma atrasă din fondurile europene pentru dezvoltare și investiții a fost de 120 milioane lei.

Please follow and like us:
Pin Share