Cea mai caldă noapte din istoria României. Ce temperatură a fost înregistrată în Banat

Cea mai caldă noapte din istoria României. Ce temperatură a fost înregistrată în Banat

Mai exact, temperatura nu a coborât sub 29,8 grade Celsius în Banat, la stația de măsurare din Oravița. Conform HotNews, minima dimineții aici a fost de 29,8 grade Celsius, iar temperatura este cu 13 grade peste valorile normale într-o lună oarecare de iulie.

Cea mai caldă noapte din istoria României. Ce temperatură a fost înregistrată în Banat

Conform Hotnews, Oravița și-a bătut propriul record care fusese înregistrat în urmă cu mai multe zile: mai exact 29,6 grade Celsius. În urmă cu două zile era bătut un record ce data de acum 24 de ani, tot de la Oravița, unde în dimineața zilei de 22 august 2000 fuseseră 28,8 grade Celsius.

Conform specialiștilor, clima este foarte blândă la Oravița, pentru că zona este apărată de vânturile reci fiind expusă în același timp la soare, fiind influențată de un climat mediteranean. Orășelul este situat undeva între dealurile Oraviței și Munții Aninei, iar temperaturile aici în medie sunt de 27 de grade Celsius vara.

Cea mai răcoroasă dimineață din Oravița a fost pe 4 iulie, la o temperatură de 12,5 grade Celius. Cea mai ridicată temperatură după prânz a fost, în schimb, 38,8 grade Celsius, pe 14 iulie. Pe 17 iulie, temperatura ajungea la 30 de grade Celsius pe parcursul nopții și în primele ore ale dimineții.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de furtună în mai multe județe din țară, inclusiv în Banat. În vigoare sunt, între timp, avertizările de caniculă, în special codul roșu din sudul țării. Meteorologii spun că temperaturile ridicate vor fi de peste 42 de grade Celsius la umbră.

Meteorologii anunță temperaturi de 42 de grade Celsius la umbră

”În Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, transmiteau specialiștii ANM.

Elena Mateescu, director al ANM, a oferit mai multe detalii referitor la această situație deranjantă pentru mulți. ”Avertizarea meteorologică de cod roşu vizează zilele de sâmbătă şi duminică, este vizată toată ţara sub avertizare cod roşu şi portocaliu.

Ne aşteptăm ca în zonele avertizate de cod roşu, respectiv în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova. Aici vom consemna valori ale regimului de temperaturi la nivelul maximelor de 37 şi 41 de grade, iar codul portocaliu între 35 şi 40 de grade C.

În zona litoralului vor fi 32-35 de grade Celsius”, a menționat Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei de la Palatul Victoria. Specialiștii le recomandă românilor să nu iasă din casă în intervalul orar 11:00 – 18:00 în zilele când este anunțat cod roșu sau portocaliu de caniculă.

Please follow and like us:
Pin Share