Ceaiul miraculos al lunii iunie. Ce proprietăți are și de ce ne recomandă specialiștii să îl cosnumăm în această perioadă

Ceaiul miraculos al lunii iunie. Ce proprietăți are și de ce ne recomandă specialiștii să îl cosnumăm în această perioadă

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit despre ceaiul ideal de consumat în luna iunie, ale căror proprietăți sunt cunoscute încă din antichitate și care aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

 

Proprietățile și modul de preparare

Podbalul, o plantă medicinală apreciată încă din antichitate, crește în mod natural pe lângă râuri și izvoare, preferând mediile umede. Lidia Fecioru a explicat, în cadrul emisiunii „Adevăruri ascunse” de la Antena3 CNN.ro, că frunzele tinere ale podbalului pot fi culese și folosite pentru a prepara ceai, potrivit click.ro. 

 

„Când iese, primăvara, prima e floarea galbenă și abia după aceea frunzulițele. E foarte bun și ar fi bine să ne luăm să facem ceai din el. Se face ceaiul simplu, o lingură cu vârf la un pahar de apă. Se pune în apă și se acoperă o oră. Trebuie să stea acoperit, infuzie”, a explicat Lidia Fecioru.

 

Pentru a prepara ceaiul de podbal, se utilizează o lingură cu vârf de frunze uscate la un pahar de apă. Amestecul se pune la infuzat timp de o oră, păstrând vasul acoperit pentru a reține toate proprietățile benefice. Se consumă pe stomacul gol cu 30 de minute înainte de masă.

Ce beneficii are ceaiul de podbal

 

Ceaiul de podbal ajută la reținerea lichidelor în corp și tratarea chisturilor pe rinichi. „Este nemaipomenit. E și antibacterian și antiviral, așa că îl putem folosi fără probleme. E foarte bun, dulceag, nu e amar”, a mai spus Lidia Fecioru.

 

Pe lângă beneficiile sale tradiționale, cercetările recente sugerează că podbalul ar putea ajuta și la protejarea sănătății creierului. Un studiu realizat în eprubete a arătat că extractul de podbal poate preveni deteriorarea celulelor nervoase și combate radicalii liberi, compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

 

De asemenea, un studiu pe animale a demonstrat că administrarea extractului de podbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, prevenind moartea țesuturilor din creier și reducând inflamația.

 

Podbalul (Tussilago farfara) face parte din familia margaretelor și este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Utilizată sub formă de ceai, această plantă poate trata diverse probleme de sănătate, inclusiv infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, gută și gripă. Frunzele de podbal au efecte emoliente, tonice, antispastice, secretolitice și antiinflamatoare, fiind utilizate frecvent în fitoterapie.