Cei şapte judecători din BEC

RMAG news

La 15 martie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a desemnat, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători care fac parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile europarlamentare şi locale, din 9 iunie 2024.

Guvernul a adoptat pe 8 martie 2024 Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, stabilind data de 9 iunie pentru ambele tipuri de scrutin.

Au fost traşi la sorţi patru judecători de la secţiile civile, doi de la Secţia penală şi un magistrat de la Secţia contencios: Gheorghe Liviu Zidaru – Secţia I Civilă; Adina Georgeta Ponea – Secţia I Civilă; Ianina Blandiana Grădinaru – Secţia a II-a Civilă; Ruxandra Monica Duţă – Secţia a II-a Civilă; Leontina Şerban – Secţia Penală; Ioana Bogdan – Secţia Penală; Vasile Bîcu – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. La aceeaşi dată, judecătorul Vasile Bîcu a fost ales în funcţia de preşedinte al BEC. De asemenea, judecătorul Gheorghe Liviu Zidaru a fost ales locţiitor al preşedintelui BEC, potrivit https://europarlamentare2024.bec.ro.

BEC a anunţat, la 17 martie 2024, că a respins Protocolul de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, menţionând în decizie că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”, în timp ce „protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca”, care „nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”. La 19 martie 2024, ÎCCJ a anulat decizia BEC prin care a fost respins protocolul său de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei.

Totodată, în 26 martie 2024, BEC a admis Protocolul de constituire a alianţei electorale PSD PNL. În aceeaşi şedinţă, BEC a admis Protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa Electorală Partidul România Noastră (P.R.N.) – Partidul Dacismului Autonom Conservator (P.Dac)”.

Un număr de 15 partide şi alianţe electorale sau politice şi şapte independenţi şi-au înregistrat, la BEC, candidaturile pentru alegerile europarlamentare în termenul prevăzut de lege, 10 aprilie 2024, potrivit datelor publicate pe site-ul BEC. În acest sens, şi-au înregistrat listele de candidaţi la europarlamentare: Alianţa electorală PSD PNL‚ Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, Alianţa AUR, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul S.O.S. România, Partidul Umanist Social Liberal. De asemenea, au mai depus liste de candidaţi: Alianţa România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Diaspora Unită, Partidul Oamenilor Liberi, Partidul România Mare, Partidul Noua Românie, Partidul Patrioţilor, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache. Totodată, şi-au înregistrat candidatura şi şapte independenţi: Dumitru-Silvestru Şoşoacă, Paul-Octavian Jurma, Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Ilie-Cătălin Mustăţea, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă, Petru Mîndru.

La 16 aprilie 2024, BEC a respins lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum şi candidatura independentă a lui Paul Octavian Jurma, având în vedere că listele de susţinători nu îndeplineau numărul de semnături necesare, 200.000 pentru formaţiunile politice, respectiv 100.000 pentru candidaţii independenţi. Totodată, BEC a admis în parte candidaturile propuse de Partidul Alternativa Dreaptă la alegerile europarlamentare, fiind respinsă o candidatură de pe listă pe motiv că respectiva persoană face parte dintr-un alt partid. La 23 aprilie 2024, Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, Curtea de Apel Bucureşti au admis candidaturile propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

În ziua de 29 aprilie 2024, BEC a publicat lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare. Astfel, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi vor participa la alegerile europarlamentare. Rămân definitive candidaturile depuse de Alianţa Electorală PSD PNL, Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, România Socialistă, Alianţa AUR, Partidul S.O.S. România, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul România Mare, Partidul Patrioţilor şi Partidul Diaspora Unită. De asemenea, rămân definitive candidaturile independente ale lui Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

În aceeaşi zi, în urma tragerii la sorţi, a fost stabilită ordinea de pe buletinele de vot. Conform BEC, pe prima poziţie se află UDMR, poziţia 2 – Alianţa Electorală PSD PNL, poziţia 3 – Partidul Reînnoim Proiectul European al României, poziţia 4 – Alianţa AUR, poziţia 5 – Partidul Umanist Social Liberal, poziţia 6 – Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, poziţia 7 – România Socialistă, poziţia 8 – Partidul România Mare, poziţia 9 – Partidul Patrioţilor, poziţia 10 – Partidul Alternativa Dreaptă, poziţia 11 – Partidul S.O.S. România, iar poziţia 12 – Partidul Diaspora Unită. Totodată, candidaţii independenţi vor fi pe poziţiile 13, 14, 15 şi 16 în ordinea înregistrării candidaturilor, respectiv Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru. Tragerea la sorţi a fost efectuată de către preşedintele Biroului Electoral Central, judecător Vasile Bîcu.

În data de 9 aprilie 2024, BEC a aprobat hotărârea privind denumirea şi numerotarea birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, a Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, a birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, precum şi a birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală.

La 24 aprilie 2024, BEC a constatat existenţa unor încălcări majore ale legilor electorale la operaţiunile de tragere la sorţi a preşedinţilor birourilor electorale de circumscripţie şi a locţiitorilor şi a luat măsuri de remediere a acestora prin reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş. BEC recomandă tuturor persoanelor implicate în organizarea alegerilor să aplice riguros prevederile legale în vigoare pentru „prevenirea eventualelor situaţii de natură să întârzie finalizarea activităţilor premergătoare desfăşurării zilei votării”.

La 26 aprilie 2024, BEC a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele, că în secţiile de votare din străinătate nu se utilizează această urnă. În secţiile de votare din ţară se utilizează o singură urnă specială, în care vor fi introduse atât buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru alegerile locale. La alegerile europarlamentare, alegătorul netransportabil care se află în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la secţia de votare la care este arondat, după domiciliu sau reşedinţă, după caz, iar votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară.

Pe 30 aprilie 2024, BEC a decis că alianţele electorale constituite la alegerile europarlamentare vor fi reprezentate în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate de câte un singur membru, indiferent de numărul partidelor politice pe care le au în alcătuire.

Totodată, la 8 mai 2024, BEC a decis că primarii vor stabili locuri speciale pentru afişaj electoral şi vor asigura amplasarea de panouri electorale distincte pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

La 9 mai 2024, Biroul Electoral Central a informat că, de la această dată, începe campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024, care se încheie la 8 iunie 2024, ora 7.00.

În ziua următoare, la 10 mai 2024, Biroul Electoral Central a decis ca birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară să fie constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi cel mult şapte membri, reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale, acestea neputând funcţiona cu mai puţin de cinci membri. De asemenea, potrivit hotărârii BEC, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate vor fi alcătuite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi cel mult opt membri, dar nu mai puţin de un membru, şi nu pot funcţiona cu mai puţin de trei membri, dintre care unul este preşedintele. Candidaţii la alegerile europarlamentare, precum şi soţii, rudele sau afinii ale acestora până la gradul al treilea inclusiv nu vor putea fi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi din străinătate.

La 14 mai 2024, BEC a decis, în cazul alegerilor europarlamentare, că fiecare competitor electoral are dreptul la un sigur afiş electoral aplicat pe un panou.

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile din 9 iunie şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare pot nominaliza pentru o secţie câte un singur delegat, a anunţat, la 24 mai 2024, Biroul Electoral Central. În aceeaşi zi, BEC a stabilit o serie de măsuri pentru asigurarea ordinii publice la alegerile din data de 9 iunie, care se aplică atât în ziua premergătoare scrutinului, cât şi în ziua votării.

Tot la 24 mai 2024, BEC a anunţat că a acreditat trei institute pentru a realiza sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile din data de 9 iunie la nivel naţional: Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL. Tot BEC a acreditat Fundaţia ”Biroul de Cercetări Sociale” pentru a realiza sondaje la ieşirea de la urne în municipiul Râmnicu Sărat şi Sodiso Research SRL pentru judeţul Mureş. De asemenea, Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL va efectua sondaje la nivelul oraşului Luduş, judeţul Mureş.

The post Cei şapte judecători din BEC appeared first on Cotidianul RO.