Cel puțin unul din patru copii mai mici de cinci ani trăiește într-o „sărăcie alimentară severă”, avertizează UNICEF

Cel puțin unul din patru copii mai mici de cinci ani trăiește într-o „sărăcie alimentară severă”, avertizează UNICEF

Peste 180 de milioane de copii riscă să rămână cu sechele grave pentru că nu primesc o alimentație diverisficată și nutritivă, atrage atenția Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), relatează AFP, citată de Agerpres. Concret, cel puțin unul din unul din patru copii cu vârste mai mici de cinci ani se confruntă cu o „sărăcie alimentară severă”.

Specialiștii UNICEF recomandă consumul zilnic de către copii a produselor care provin din cel puţin cinci din cele opt grupuri de alimente (lapte matern, cereale, fructe şi legume bogate în vitamina A, carne sau peşte, ouă, produse lactate, leguminoase, alte fructe şi legume).

Potrivit lui Harriet Torlesse, unul dintre autorii raportului, un număr „şocant” de copii „supravieţuiesc cu un regim alimentar foarte sărac, consumând produse provenite din două grupuri alimentare sau mai puţin”.

440 de milioane de copii sub cinci ani (66%) din aproximativ o sută de ţări cu venituri mici şi medii trăiesc într-o situație de „sărăcie alimentară”, iar dintre ei circa 181 de milioane (27%) consumă produse din cel mult două grupuri de alimente.

Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, explică faptul că acești „copii care consumă doar din două grupuri de alimente pe zi, de exemplu orez şi un pic de lapte, au 50% mai multă probabilitate de a suferi de forme grave de malnutriţie”.

Și chiar dacă ei supraviețuiesc și cresc, „nu se dezvoltă” și „vor avea dificultăţi la şcoală, iar la vârsta adultă ei vor putea mai greu să-şi câştige traiul; aceasta întreţine un ciclu de sărăcie de la generaţie la generaţie”, adaugă Harriet Torlesse.Sărăcia alimentară severă este concentrată în 20 de țări, dintre care, situații extrem de îngrijorătoate sunt raportate în Somalia (63% dintre copiii sub cinci), în Guineea (54%), Guineea-Bissau (53%) sau Afganistan (49%). În același timp, carențe alimentare există și în cazul copiilor din gospodăriile sărace din țările bogate, mai precizează reprezentanții UNICEF.

Raportul publicat miercuri face referire și la situația din Fâșia Gaza, unde civilii sunt prinși în războiul dintre Israel și Hamas, ceea ce a provocat „prăbuşirea sistemelor de alimentaţie şi de sănătate”.

Datele UNICEF arată că nouă din zece copii din enclava palestiniană trăiesc într-o sărăcie alimentară severă.

Foto: Hepta