Cele două țări care se ceartă pe un produs pe care românii adoră să-l mănânce. Rivalitatea lor surprinde astăzi pe toată lumea

Cele două țări care se ceartă pe un produs pe care românii adoră să-l mănânce. Rivalitatea lor surprinde astăzi pe toată lumea

Două țări se ceartă pe un produs pe care românii adoră să-l mănânce și îl cumpără de multe ori. Rivalitatea dintre aceste state a surprins pe toată lumea.

Cele două țări care sunt în conflict din cauza unui produs pe care românii adoră să-l mănânce

Este vorba despre Turcia și Germania, care sunt în conflict din cauza unui produs pe care mulți îl consumă, inclusiv românii, și anume döner kebapul.

De mai mult timp, preparatul de origine turcă a devenit mâncare națională. În cazul în care turcii vor avea câștig de cauză, nimeni nu va mai putea vinde acest preparat dacă nu e gătit după rețeta sa originală, potrivit publicației Meduza, citată de Libertatea.

Turcii susțin respectarea rețetei originale, care le aparține, și spun că este nevoie de carne de vită cu o vechime de minimum 16 luni sau din părți individuale de oale, care au o vechime de cel puțin șase luni, pentru a prepara döner kebapuri. Sunt permise și cele din piept sau pulpe de pui.

De asemenea, turcii vor să fie reglementată și lungimea cuțitului pentru a prepara acest fel de mâncare. Condițiile au venit după ce Asociația Națională a Kebapului din Turcia an cerut, în 2022, Uniunii Europene să includă döner kebap pe lista oficială a denumirilor de produse de alimente protejate.

Pe de altă parte, nemții susțin că döner kebapul, care a devenit deja mâncare tradițională în Germania, nu trebuie influențat de tradițiile culinare din Turcia.

Totodată, aceștia susțin că modul de gătire al acestui fel de mâncare a evoluat în Germania, fără vreo contribuție din Turcia.

“Kebapul aparține Germaniei. Fiecare decide pentru sine cum este preparat și mâncat aici. Nu sunt necesare clarificări din partea Ankarei”, a transmis, în iulie, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, care este fiul unor imigranți turci.

Ce se va întâmpla dacă turcii vor avea câștig de cauză

Comisia Europeană (CE) le-a dat celor două țări șase luni să rezolve conflictul. Dacă nu se va ajunge, în final, la o înțelegere, ultimul cuvânt va aparține CE.

Dacă decizia va fi una favorabilă Turciei, atunci vânzătorii de döner kebap din Germania și din alte țări ale Uniunii Europene, care nu vor respecta metodele de preparare și reglementare, vor fi obligați să vândă produsul sub alte denumiri sa chiar să-și închidă locațiile.

Rețeta originală de döner kebap din Turcia există încă din anii Imperiului Otoman. Preparatul este servit, în general, cu orez și ardei iute la grătar.

Acest preparat a ajuns în Germania în anii ’60, odată cu un număr foarte mare de turci. În prezent, döner kebapul este cel mai popular aliment stradal din țară.

Cea mai răspândită versiune a preparatului, în toată Europa, este cea berlineză. Prin această metodă, carnea și legumele sunt servite în pâine albă și se adaugă un sos picant sau usturoi.

În Germania, vânzările acestui preparat sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an. La nivel continental, estimările sunt de 3,5 miliarde.

Please follow and like us:
Pin Share