Cercetătorii au observat încetinirea rotației nucleului interior al Pământului: Ce urmează?

RMAG news

Cercetătorii au confirmat o încetinire a rotației nucleului interior al Pământului, un fenomen care a captivat comunitatea științifică de zeci de ani. Acest nucleu solid, situat la mii de kilometri sub suprafața Pământului, se rotește independent de planeta noastră, asemenea unui titirez în interiorul unui alt titirez mai mare.

Descoperit în 1936 de seismologul danez Inge Lehmann, nucleul interior a fost subiectul multor studii și dezbateri cu privire la viteza și direcția rotației sale.

Dificultăți în observarea directă a nucleului interior

Una dintre marile provocări în studierea nucleului interior este imposibilitatea de a-l observa sau de a-l eșantiona direct. Seismologii au adunat informații despre mișcarea nucleului interior examinând comportamentul undelor seismice generate de cutremure. Variatiile dintre undele seismice de intensități similare, care au traversat nucleul la momente diferite, le-au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările în poziția nucleului și să calculeze rotația acestuia.

„Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice”, a explicat Dr. Lauren Waszek, lector principal de științe fizice la Universitatea James Cook din Australia.

Cu toate acestea, interpretările acestor descoperiri au fost variate, din cauza dificultății de a realiza observații detaliate ale nucleului interior și a datelor limitate disponibile. Unele studii au sugerat că nucleul nu se rotește deloc, în timp ce altele au propus diferite viteze și direcții de rotație în raport cu mantaua.

Modelele recente și confirmarea încetinirii rotației

Un model promițător propus în 2023 a descris un nucleu interior care în trecut s-a rotit mai rapid decât Pământul, dar acum se rotește mai încet. Potrivit cercetătorilor, rotația nucleului a coincis o perioadă cu rotația Pământului, după care a încetinit și mai mult, până când nucleul s-a mișcat înapoi în raport cu straturile fluide din jur.

Recent, un alt grup de oameni de știință a adus dovezi noi care susțin această ipoteză. Cercetarea, publicată pe 12 iunie în revista Nature, nu doar confirmă încetinirea rotației nucleului, dar și sprijină propunerea din 2023 conform căreia această decelerare este parte a unui ciclu de 70 de ani de încetinire și accelerare. Coautorul studiului, Dr. John Vidale, profesor de științe ale Pământului la Universitatea Southern California, a declarat: „Ne-am certat despre acest subiect timp de 20 de ani și cred că acum avem o soluție. Am încheiat dezbaterea despre mișcarea nucleului interior și tiparul acestei mișcări în ultimele decenii”.

Implicațiile pentru câmpul magnetic al Pământului

Nucleul interior, situat la aproximativ 5.180 de kilometri adâncime în Pământ, este înconjurat de un nucleu exterior lichid. Acest nucleu interior este alcătuit în mare parte din fier și nichel și este estimat a fi la fel de fierbinte ca suprafața soarelui, aproximativ 5.400 de grade Celsius. Câmpul magnetic al Pământului atrage această bilă solidă de metal fierbinte, determinând-o să se rotească. În același timp, gravitația și fluxul nucleului exterior lichid și al mantalei trag de nucleu, provocând variații în viteza rotației acestuia.

Schimbările în rotația nucleului interior ar putea afecta câmpul magnetic al Pământului, care ne protejează de radiațiile solare letale. Deși influența directă a nucleului interior asupra câmpului magnetic este necunoscută, cercetătorii au raportat anterior că o rotație mai lentă a nucleului ar putea afecta acest câmp și ar putea scurta fracțional lungimea unei zile. De asemenea, aceste schimbări sunt imperceptibile pentru oamenii de la suprafața Pământului, determinând doar variații minore în lungimea unei zile.

Ce urmează?

Cercetătorii continuă să studieze nucleul interior pentru a înțelege mai bine cum s-a format interiorul profund al Pământului și cum se conectează activitatea prin toate straturile subterane ale planetei. Zona misterioasă unde nucleul exterior lichid înconjoară nucleul interior solid este deosebit de interesantă, fiind o regiune „plină de potențial pentru activitate”. De asemenea, rotația nucleului interior este considerată a contribui la alimentarea câmpului magnetic al Pământului, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul său precis.

În concluzie, deși s-au făcut progrese semnificative în înțelegerea rotației nucleului interior, incertitudinile rămân și sunt necesare metode interdisciplinare noi și îmbunătățite pentru a investiga acest fenomen mai departe.