Cetatea antică din România care i-a impresionat pe toți străinii. E un loc plin de legende ascunse

Cetatea antică din România care i-a impresionat pe toți străinii. E un loc plin de legende ascunse

Cetatea antică din România care i-a lăsat mască pe turiștii străini. Este un loc plin de legende ascunse, fascinant, dar despre care mulți încă nu au auzit. Destinația este la fel de frumoasă ca Sighișoara.

Cetatea antică din România pe care străinii o iubesc

Județul Satu Mare ascunde o cetate de care puțini români au auzit, dar care străinilor le-a intrat în suflet. Este vorba despre Cetatea Ardud, un loc care a jucat un rol important în istoria Transilvaniei.

A fost restaurată, iar acum atrage turiștii ca un magnet. Oamenii sunt fascinați nu doar de frumusețea locului, ci și de legendele care o înconjoară. Căci se crede că pe aici își face veacul o fantomă.

Se spune că cetatea a fost ridicată pe terenul unde cu multe secole în urmă ar fi existat o așezare dacică. Poziționarea este strategică, pe o colină de unde poate fi admirat întreg orașul, spre fericirea celor care ajung să viziteze locul.

Familia Dragfy, descendentă a domnitorului maramureşan Dragoş, a primit autorizația de construire chiar de la regele Ungariei. În anul 1456, când s-a întâmplat acest lucru, Transilvania se afla sub ocupația regelui  Ladislaw.

Totuși, cetatea Ardud a fost construită ani mai târziu, în 1481, de Bartolomeu Dragfy, iar lucrările s-au întins pe o lungă perioadă de timp. La acea vreme, era considerată una dintre cele mai fortificate cetăți din zonă.

Cetatea dispune de mai multe tuneluri subterane, existente și astăzi. Cel mai lung are 29 de kilometri și face legătura între Castelul Karoly din Carei, după cum notează publicația gandul.ro. 

Se crede că locul este bântuit

De-a lungul istoriei, cetatea a fost de mai multe ori distrusă. Cea mai neagră perioadă, povestesc oamenii din zonă, a fost cea în care a fost în posesia lui Francisc Rakoczi, între anii 1676 — 1735.

Acesta și-ar i blestemat fiica, pe Vilma. Conform legendei, austriecii căutau o cale de a cuceri cetatea, iar un tânăr chipeș, ofițer sub acoperire, a fost trimis pentru a o face pe prințesă să se îndrăgostească. Iar ea i-ar fi picat în plasă.

Astfel, i-ar fi dezvăluit secretele cetății, i-ar fi spus despre tunelurile secrete, situație în care, din răzbunare, principele ar fi blestemat-o. Și în zilele noastre, prințesa ar bântui beciurile din subteran, luând chipul unui șarpe, al unei broaște sau chiar propriului său corp.

Povestea spune că ea ar fi eliberată numai în cazul în care un tânăr ar săruta toate cele trei chipuri, urmând-o apoi pe prințesă în beciurile întunecate. Drept mulțumire, ea îi va arăta comoara, precum și colecția de arme.