China spune că agenția britanică de informații externe, MI6, a recrutat un cuplu de chinezi ca spioni

China spune că agenția britanică de informații externe, MI6, a recrutat un cuplu de chinezi ca spioni

China a acuzat agenția britanică de informații că a recrutat un cuplu ca spioni – cea mai recentă dintr-o serie de acuzații reciproce între Beijing și Occident în ultimele luni, informează BBC și The Guardian.

Potrivit Ministerului Securității de Stat de la Beijing, cei doi angajați guvernamentali chinezi au fost recrutați cu succes după ce agenții MI6 au exploatat „atracția puternică pentru bani” a bărbatului.

Bărbatul, numit Wang, a convins-o apoi pe partenera sa, identificată doar cu numele Zhou, să i se alăture ca spion britanic, a precizat ministerul.

Acuzațiile vin la câteva săptămâni după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj în favoarea Chinei. Bărbații au fost acuzați că au dat „articole, note, documente sau informații” unui stat străin, în timp ce Beijingul a calificat acuzațiile drept „calomnii rău intenționate”.

La începutul acestei luni, un fost pușcaș marin regal, acuzat că a ajutat serviciul de informații din Hong Kong, a fost găsit mort în Marea Britanie, a anunțat poliția chineză.

China nu a dezvăluit modul în care a descoperit cazul în care sunt implicați Wang și Zhou, spunând doar că a venit după o „investigație amănunțită”. Cazul este încă în curs de investigare, iar oficialii chinezi nu au spus dacă cei doi vor fi acuzați.

BBC a solicitat un răspuns din partea guvernului britanic, care a declarat că nu confirmă sau infirmă afirmațiile referitoare la chestiuni de informații.

Ministerul Securității de Stat din China a afirmat că MI6 a început să cultive o relație cu Wang atunci când acesta studia în Marea Britanie în cadrul unui program de schimb sino-britanic, în 2015. Agenții au avut „o grijă specială” față de el în Marea Britanie, cum ar fi invitarea sa la cine și excursii pentru a-i „înțelege mai bine interesele și punctele slabe”, a susținut ministerul.

Spionii britanici s-au împrietenit cu el în campus sub pretextul că sunt absolvenți și l-au determinat să ofere „servicii de consultanță plătite”.

Prin intermediul lui Wang, agenții MI6 au recrutat-o și pe Zhou pentru a spiona pentru China, a susținut Ministerul Securității al statului chinez.

Amândoi au avut „roluri confidențiale de bază” într-o agenție de stat anonimă, a adăugat ministerul, fără a preciza ce făceau sau unde lucrau.

„Wang a fost inițial ezitant, dar nu a putut rezista convingerilor repetate [ale agenților], ispitelor și chiar constrângerii și, în cele din urmă, a fost de acord”, a spus ministerul într-o declarație pe WeChat. „Sub instigarea puternică a lui Wang, Zhou a fost de acord să colecteze informații… iar el și soția sa au devenit spioni britanici.”

Nu este clar de ce Beijingul a ales să facă public acest caz, spune Chong Ja-Ian, cercetător la Carnegie China. Ar putea face public cazul ca o formă de represalii, dar Beijingul a arestat și în trecut persoane pentru spionaj. Fără mai multe informații, este dificil să se stabilească veridicitatea afirmațiilor Beijingului, a spus Chong.

„Uneori, acestea nu apar… Opacitatea [Partidului Comunist Chinez], inclusiv a sistemului său judiciar, în special când vine vorba de cazuri de spionaj, poate face ca înțelegerea detaliilor cazului să fie deosebit de dificilă”, a adăugat el.

Ministerul Securității de Stat din China a postat frecvent actualizări pe canalul său oficial de pe WeChat de când a fost lansat în august.

În ianuarie, ministerul a mai acuzat MI6 că a recrutat un cetățean dintr-o a treia țară, nenominalizată, pentru a spiona China, instruindu-l să „își folosească identitatea publică” pentru a colecta informații în timpul mai multor călătorii în China începând din 2015.

Instituția chineză i-a avertizat, de asemenea, pe cetățeni să nu fotografieze echipamente militare și a avertizat împotriva organizațiilor care „recrutează pasionați de aviație ca voluntari” pentru a transmite datele de zbor ale Chinei către alte țări.