Chiriile în marile orașe românești: Unde plătești cel mai mult și cel mai puțin

Rmag Breaking News

Piața închirierilor din România traversează o perioadă de ajustări, cu prețuri în ascensiune care reflectă tensiunea dintre o cerere puternică și o ofertă limitată de locuințe. Cu toate acestea, creșterea salariilor menține puterea de cumpărare a românilor într-un echilibru precaut.

Brașovul, la Polul Chiriilor Ridicate

În Brașov, povara chiriilor devine din ce în ce mai grea. Rezidenții acestui oraș pitoresc dau mai mult de jumătate din veniturile lor lunare pentru a-și plăti chiria, făcând din Brașov unul dintre orașele cu chiriile cele mai scumpe din țară, conform ultimei analize realizate de Imobiliare.ro. Efortul financiar devine astfel comparabil cu cel din București, chiar dacă veniturile rămân nesincronizate cu aceste costuri.

Vezi și: Taxele pe care le plăteşti în 2024 dacă închiriezi o locuinţă. Ce trebuie să ştie proprietarii

Timișoara, Exemplu de Accesibilitate

La capătul opus se află Timișoara, unde locatarii cheltuiesc aproximativ o treime din salariul lor pe locuință, conturând o imagine mult mai optimistă a raportului dintre venit și chirie.

Evoluții și Previziuni

Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, subliniază discrepanțele regionale în costurile de locuire, remarcând că Timișoara oferă un raport mai favorabil între venituri și chirie. Totuși, chiar și în contextul unui interes crescut pentru achiziția de locuințe, prețurile închirierilor continuă să urce, deși cu un ritm mai moderat, scrie ZF.ro.

Chirii în Ușoară Creștere, Salarii în Ascensiune

Cifrele adunate de Imobiliare.ro și INS arată că, în Brașov, chiriașii plătesc 52% din salariul mediu net pentru un apartament cu două camere, situând orașul pe locul al treilea la nivel național într-un top al celor mai costisitoare orașe pentru chiriași. Interesant este că chiriile brașovene au crescut cu 20% într-un an, depășind majorările înregistrate în Cluj-Napoca sau București.

Vezi și: Piața imobiliară din România ”naște monștri”. Cum s-a ajuns la prețurile fabuloase, ce urmează în 2024, ce se întâmplă cu vânzările

București și Cluj-Napoca, Poluri Ale Pieței Imobiliare

În București, diversitatea ofertei reflectă variații semnificative ale prețurilor, cu diferențe considerabile între diferitele sectoare ale orașului. În timp ce în nordul Capitalei chiriașii pot plăti peste 6.000 de lei pe lună pentru un apartament, în sud sumele scad sub pragul de 2.000 de lei.

Cluj-Napoca, pe de altă parte, conduce clasamentul orașelor cu cele mai mari chirii, însă și veniturile pe plan local sunt pe măsură, depășind cu aproape 19% media națională.

Vezi și: Merită să cumperi un apartament pentru chiria lunară? Avantaje și dezavantaje în imobiliare

Timișoara, O Oază de Speranță în Piața Imobiliară

Cu cel de-al treilea cel mai mare câștig salarial mediu net din țară, Timișoara devine o opțiune tot mai atractivă pentru cei care caută un echilibru între costul vieții și venituri, în contextul în care chiria pentru un apartament cu două camere necesită doar 36% din câștigul lunar.

Acest articol pune în lumina reflectoarelor piața închirierilor din marile orașe ale României, evidențiind tendințele care modelează costurile și deciziile locuitorilor în privința locuirii urbane.

Please follow and like us:
Pin Share