Cinci pui de urs au rămas orfani, după ce mamele lor au fost ucise. Statul român va plăti 40.000 de euro pe an pentru a-i ține în rezervație

Cinci pui de urs au rămas orfani, după ce mamele lor au fost ucise. Statul român va plăti 40.000 de euro pe an pentru a-i ține în rezervație

Puii au fost găsiți în zona Slănic Moldova, acolo unde ursoaica mamă a fost ucisă de oameni. Un alt pui a fost adus din Prahova, acolo unde a fost găsit lângă cadavrul mamei sale. Legală sau nu, vânătoarea de urși dă naștere acestei probleme noi: urșii rămân orfani și ajung în responsabilitatea statului român, care va plăti anual 8.000 de euro pentru fiecare urs. Important de reținut, uciderea ursoaicelor cu pui e interzisă de lege, însă în România Vestului Sălbatic prea puțini țin cont de aceasta.

Cinci pui de urs au rămas orfani, după ce mamele lor au fost ucise

Conform Știrile PRO TV, puii de urs vor rămâne pentru tot restul vieții la Zărnești, fiind aduși acolo de reprezentanții fondurilor cinegetice. Rezervația de la Zărnești este administrată de Asociația Milioane de Prieteni. Cei cinci ursuleți au undeva la opt luni și cu siguranță ar muri singuri în sălbăticie, fără ajutor.

Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni, nu știe dacă toți ursuleții vor supraviețui acestei ”aventuri”: ”Nu știu dacă vor rezista toți, pentru că doi dintre ei sunt foarte slăbiți. Trebuiau să ajungă de acum o lună de zile, când ne-a sunat primarul din Slănic Moldova că există o ursoaică cu patru pui, care se apropie un pic periculos de așezămintele locuite și dacă acceptam.

Le-am trimis în scris acceptul nostru de a primi ursoaica cu puii, dar atât s-a tărăgănat până ursoaica a fost omorâtă și au rămas doar puii”. Așadar, autoritățile sunt mereu depășite de situație, mai ales când vine vorba de gestionarea problemelor animalelor sălbatice din țara noastră.

Interesant, primarul din Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, nu știe dacă ursoaica a fost împușcată sau otrăvită. ”Nici acum nu știm ce s-a întâmplat cu mama lor. Nu am spus că este împușcată, dar una din cele trei metode, ori în lat, ori împușcată, ori a murit din cauza unor resturi sau substanțe, și noi nu avem de unde să știm până nu o să găsește sub o formă sau alta”, a explicat primarul.

Direcția Silvică Bacău administrează fondul cinegetic din zona Slănic Moldova, iar reprezentanții săi spun că nimeni nu a organizat nicio vânătoare legală în zonă, deși ar avea dreptul să împuște un urs. Ar aștepta ca ”animalele să arate mai bine, în prag de iarnă”. Cel puțin asta e explicația vânătorilor.

Braconierii au dat undă verde la masacrarea urșilor

”Cu siguranță ne gândim să extragem. Dar acum dacă nu e un exemplar periculos, atunci e păcat să omori un urs la care nu poți valorifica nici blana, nici hrana. Blana e urâtă, iar carnea miroase a urs. Ăștia care coboară seara nu sunt considerați problemă, pe ăștia îi alungăm”, explică Adrian Titianu, responsabilul cu vânătoarea de la Direcția Silvică Bacău, conform Știrile PRO TV.

Un puiuș de urs a fost găsit alături de mama sa moartă, care avea la gât un colier care arăta că a fost relocată pe 6 august de la Brașov. AR fi ”cauzat probleme” în satele din Prahova, astfel că oamenii au decis să-și facă singuri dreptate, așa cum se întâmplă în orice societate primitivă. A murit într-un laț, ”arma” preferată a braconierilor din mediul rural.

”A fost prinsă într-un laț și a agonizat mai mult de două zile lângă puiul ei, adică puiul a văzut cum mama se chinuie să moară”, a explicat Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni. Reprezentanții World Wilde Fund se tem că oamenii își vor face singuri dreptate ca în Vestul Sălbatic în măsură ce vor primi dreptul să ucidă și mai mulți urși.

”Nu este voie să se împuște ursoaicele cu pui și nu este nici etic, însă trebuie cu siguranță găsite soluții pe viitor, pentru că astfel de cazuri au fost și se vor repeta în continuare”, explică Cristian Remus Papp, manager departament Specii Sălbatice și Arii Protejate WWF România.

Please follow and like us:
Pin Share