Cine este angajatul din Parlamentul European vizat de percheziții în dosarul privind interferența rusă în UE

Cine este angajatul din Parlamentul European vizat de percheziții în dosarul privind interferența rusă în UE

Guillaume Pradoura, un asistent al eurodeputatului olandez Marcel de Graaff, membru al formațiunii politice Forumul pentru Democraţie (FvD, eurosceptic), este „colaboratorul” vizat de percheziţiile începute miercuri dimineața la birouri din cele două sedii – Bruxelles și Strasbourg – ale Parlamentului European (PE) şi la o locuinţă în capitala Belgiei, dezvăluie France-Presse, potrivit news.ro.

Înainte de a fi angajat de Marcel de Graaff, Pradoura a fost asistent al eurodeputatului francez Nicolas Bay, fost membru al Rassemblement National (RN, de extremă dreapta), apoi asistent al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta).

Asistentul europarlamentar Guillaume Pradoura este suspectat că a jucat „un rol important” în tentativa Kremlinului de a-și răspândi propaganda și dezinformările prin intermediul unor eurodeputați.

„Aceste percheziţii au loc în cadrul unui dosar de amestec, corupţie pasivă şi apartenenţă la o organizație infracțională şi privesc indicii ale unui amestec rus, potrivit cărora membri ai PE ar fi fost abordaţi şi plătiţi să promoveze propaganda rusă pe «website-ul de știri» Voice of Europe. Indicii dovedesc că respectivul colaborator al PE a jucat un rol important în acest dosar”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul Federal al Regatului Belgiei.

Ancheta a fost deschisă în aprilie, după identificarea unei reţele de influenţare finanţată din Rusia.

Anterior, la sfârșitul lunii martie, autoritățile cehe au anunțat descoperirea unei reţele care răspândea, prin intermediul website-ului Voice of Europe, propaganda Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina.

Serviciile secrete belgiene au informat ulterior că eurodeputaţi „au luat bani” pentru a răspândi minciunile Rusiei.

Între timp, obscura rețea mass-media Voice of Europe a fost interzisă în Uniunea Europeană.

„În cadrul unui dosar al Parchetului Federal lansat în aprilie 2024, Poliţia Judiciară Federală din Bruxelles, la ordinul unui judecător de instrucţie olandofon din Bruxelles, a procedat pe 29 mai la percheziţii la domiciliul unui colaborator al Parlamentului European, la Schaerbeek (o comună de la Bruxelles – n.r.) şi la biroul său din Parlamentul European de la Bruxelles”, continuă comunicatul.

„În paralel, în strânsă colaborare cu EUROJUST şi autorităţile judiciare franceze, o percheziţie a avut loc de asemenea, la cererea judecătorului de instrucţie belgian, la biroul colaboratorului la Parlamentul European de la Strasbourg”, se precizează în comunicat.

Maximilian Krah, cap de listă pentru AfD la alegerile europarlamentare programate pe 6-9 iunie, a recunoscut că a acordat interviuri pentru Voice of Europe, dar a susținut totodată că nu a beneficiat financiar de pe urma acestora. Marcel de Graaff a apărut de asemenea la Voice of Europe, dirijată de oligarhul ruso-ucrainean Viktor Medvedciuk, cunoscut ca „finul” președintelui rus Vladimir Putin.

„Dacă este un război al civilizației, ei bine, sper că civilizația din Ucraina va pierde”, a declarat Marcel de Graaff într-o intervenție la Voice of Europe, în octombrie anul trecut, chiar din interiorul Parlamentului European.

Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriile sale din est ocupate de Rusia, iar orice idee de aderare la UE este „doar propagandă”, a declarat la rândul său Maximilian Krah.

Cazul Pradoura este al doilea legat de eurodeputatul german de extremă dreapta. La sfârșitul lunii aprilie, Jian Guo, un colaborator al lui Krah, a fost arestat în Germania sub acuzația de spionaj pentru un serviciu secret chinez.