Cine sunt cei 33 de europarlamentari pe care îi trimite România la Bruxelles. Printre ei, Șoșoacă, independentul Nicu Ștefănuță, dar și grei ai PSD și PNL

Cine sunt cei 33 de europarlamentari pe care îi trimite România la Bruxelles. Printre ei, Șoșoacă, independentul Nicu Ștefănuță, dar și grei ai PSD și PNL

Rezultatele provizorii furnizate de Biroul Electoral Central arată victoria fără emoții a alianței PSD-PNL, însă și două surprize, Partidul SOS care trece pragul la limită, dar și că România va avea un europarlamentar care a candidat ca independent și a obținut mandatul.

Partidele și independenții care au trecut pragul electoral, după încheierea proceselor-verbale din 19.717 secții de votare (din 19.870), sunt: alianța electorală PSD-PNL (48,70%), Alianța pentru Unirea Românilor (14,95%), Alianța Dreapta Unită (8,61%), UDMR (6,53%), Partidul SOS România (5,04%) și Nicu Ștefănuță (3,05).

Partidul SOS și Nicu Ștefănuță au trecut pragul la limită. Mai precis, Ștefănuță are conform rezultatelor provizorii cu 4.420 de voturi peste prag, în timp ce Diana Șoșoacă cu 3.536 de voturi. Așadar, mai ales partidul lui Șoșoacă mai are încă mici emoții în ceea ce privește consemnarea proceselor-verbale din secțiile rămase, adică în jur de 150.

Nu au trecut pragul REPER (3,67%), Vlad Gheorghe (2,46%), Partidul Diaspora Unită (1,78%), PUSL (1,47%), Silvestru Șoșoacă (0,90%), Partidul Patrioților (0,73%), Partidul România Mare (0,66%), Paula Pîrvănescu (0,57%), Partidul Alternativa Dreaptă (0,45%) și România Socialistă (0,42). Practic, la redistribuire intră locurile aferente unui procent de 12,54%, dacă în continuare SOS și Ștefănuță se vor menține peste pragul electoral.

În urma alocării procentelor obținute din start, precum și a etapei redistribuirii, PSD-PNL vor trimite 19 europarlamenari la Bruxelles: Mihai Tudose (vicepreședinte și lider influent al PSD), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL), Gabriela Firea (președinte executiv PSD), Dan Motreanu (prim-vicepreședinte PNL), Claudiu Manda (vicepreședinte), Adina Vălean, Victor Negrescu, Vasile Dîncu (președinte al Consiliului Național), Daniel Buda, Maria Grapini, Gheorghe Cârciu, Siegfried Mureșan, Dragoș Benea, Mircea Hava, Dan Nica, Gheorghe Falcă, Ștefan Mușoiu, Roxana Mânzatu și Virgil Popescu.

Ratează Capitala, dar merge la Bruxelles

Așadar, o listă cu persoane care au mai avut cel puțin un mandat de europarlamentar, dar și persoane noi cum este cazul pentru Gabriela Firea, Vasile Dîncu sau Virgil Popescu. În schimb, garda de Bruxelles are și câțiva lideri vocali, cum ar fi Mihai Tudose, Rareș Bogdan sau Dan Motreanu în partidele lor.

Al doilea număr de europarlamentari va fi trimis de AUR, care în urma redistribuirii vor avea dreptul la șase mandate. Cristian Terheș, Claudiu Târziu (unul dintre liderii influenți din partid), Gheorghe Piperea, Maria Teodorescu, George Axinia și Șerban Dimitrie-Sturdza vor avea un mandat în CE.

Alianța Dreapta Unită, care are un rezultat mult sub cel comunicat în expit-pollul de duminică seara, dar și față de sondajele interne, va trimite până la urmă doar trei euroaleși, care vor fi Dan Barna, Vlad Voiculescu și Eugen Tomac, după ce în urmă cu cinci ani avea opt.

UDMR, care inițial avea emoții înainte de scrutin, a scos un rezultat mai bun decât se așteptau liderii lor și va trimite doi reprezentanți la Bruxelles: Iuliu Winkler și Vincze Lorant.

În ceea ce privește Partidul SOS, primii doi oameni pentru Bruxelles sunt Diana Șoșoacă (senatoare și președință a formațiunii), des portretrizată în spațiul media ca o persoană agresivă, cu un discurs pro-Moscova și revizionist, precum și Luis Lazarus. Nu e pentru prima dată când România trimite persoane cu un discurs controversat, țara noastră fiind cea care i-a dat la Bruxelles și pe Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali.

Secțiile care pot schimba situația

Singurul independent care va merge la Bruxelles e Nicu Ștefănuță, care ar urma să fie la al doilea mandat. Lista completă va putea fi gata după finalizarea numărării și înregistrării tuturor proceselor-verbale.

Pentru că în cazul în care fie Partidul SOS, fie Nicu Ștefănuță vor fi sub pragul necesar, atunci în joc intră alte mandate, iar favoriții la orice nou mandat sunt cei cu procentele cele mai mari, adică PSD-PNL (acum cu 19 mandate).

Nicu Ștefănuță

Aproximativ 8.000 de euro bani în mână

Salariul lunar al unui deputat este de 10.075,18 euro brut și de 7.853,89 euro net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale (cifre la 1 iulie 2023). Fondurile provin din bugetul Parlamentului.

Diurna (350 de euro pe zi), cunoscută și sub denumirea de indemnizație de ședere, este o sumă forfetară care acoperă cazarea, masa și cheltuielile conexe în fiecare zi în care un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitate oficială. Eurodeputații primesc jumătate din diurnă dacă nu participă la mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care au loc votări în plen, chiar dacă sunt prezenți și semnează registrul de prezență.

Foto ilustrativ: 123rf