Cine sunt frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare lanț de magazine de bricolaj din România. Averea lor cumulată ajunge la 3 miliarde de euro

Cine sunt frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare lanț de magazine de bricolaj din România. Averea lor cumulată ajunge la 3 miliarde de euro

Dedeman, lanțul de magazine la care a avut loc vineri, 7 iunie 2024, o explozie la unitatea din Botoșani, este cel mai mare lanț de bricolaj din România. Proprietarii săi – frații Adrian și Dragoș Pavăl – sunt unii dintre cei mai bogați oameni de afaceri din țara noastră.

Conform revistei americane Forbes, Dragoș Pavăl (născut în anul 1966) are o avere de 2 miliarde de dolari, iar Adrian Pavăl (născut în 1968) este cotat cu 1,3 miliarde de dolari. În total, 3,3 miliarde de dolari, echivalentul a 3 miliarde de euro.

Împreună, averea lor o depășește pe cea a lui Daniel Dineș, directorul „unicornului” IT UIPath, care era cotat la apariția topului american cu o avere de 2,7 miliarde de dolari.

Între timp, acțiunile UIPath au scăzut pe bursă, astfel că Dineș este acum cotat, în timp real, cu o avere de 1,4 miliarde de dolari.

Românii care au învins multinaționalele

Cei doi frați sunt cunoscuți în mediul de afaceri românesc pentru faptul că au transformat Dedeman în liderul de piață din domeniul retailului de bricolaj, în fața multinaționalelor străine.

Restul competitorilor fie s-au retras de pe piață (Praktiker, OBI, Baumax), fie închid magazine (Brico Depot) ori se clasează departe ca vânzări (Leroy Merlin), aceștia neputând ține pasul cu Dedeman.

Cei doi frați au lansat afacerea în anul 1992 în Bacău, dar primul magazin de bricolaj l-au deschis în anul 1995, potrivit Ziarului Financiar.

Prima unitate modernă mare a fost deschisă în 2003 la Suceava. Compania are acum 62 de magazine în țara noastră, potrivit site-ului propriu.

În acest moment, Dedeman vinde peste 60.000 de produse în magazine și peste 85.000 pe site și în aplicație.

Profit de 1,5 miliarde de lei pe an

Anul trecut, aceasta a raportat vânzări de 11,5 miliarde de lei și un profit net de 1,53 miliarde de lei, arată datele Ministerului Finanțelor.

Compania avea la finalul anului 2023 un număr de 12.113 salariați, societatea fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România.

Familie modestă, cu opt copii

Născuți în comuna sucevană Bogdănești, într-o familie cu opt copii, Dragoș și Adrian Pavăl nu au avut parte de o situație financiară bună.

Ziarul Adevărul scria în 2012 că Dragoș – cel mai mare dintre copii – a plecat după școala generală din satul natal la liceu la Iași, în loc să meargă la Fălticeni, oraș aflat la doar 15 kilometri distanță.

„Nici azi nu ştiu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinţilor le-a fost foarte greu să mă întreţină. Dar poate că aşa a fost să fie, să-mi iau viaţa în mâini de la 14 ani”, spunea acesta.

În vacanțe lucra în gospodărie, iar regula lor era că banii trebuie câștigați muncind. „Norocul nostru a fost să avem părinţi înţelepţi, care ne-au educat şi ne-au format astfel încât să înţelegem că fără muncă nu poţi obţine niciodată nimic. Originea modestă n-a fost niciodată o povară, din contră, m-a ajutat enorm”, susținea atunci Dragoş Pavăl.

A creat un soft de gestiune

După liceu, în 1986 a intrat la Facultatea de Matematică și Informatică din Iași. A terminat-o în 1990, când a primit o repartiție la o fabrică de confecții din Bacău.

Acolo a creat un soft în care erau introduse datele de gestiune. Și tot acolo a deprins comerțul, văzând ce intră și ce iese.

Când a văzut în soft că are cel mai mic salariu a plecat. Așa s-a apucat de afaceri.

La început vindeau de toate

În 1992, fratele său Adrian a terminat și el aceeași facultate la Iași. Acesta reușise să strângă 10.000 de mărci germane cumpărând produse de la rușii care le vindeau în bazarurile din Iași și revânzând marfa la Craiova.

La început au vândut în magazinul lor tot felul de produse, de la gume de mestecat la unghiere.

Și tot de la început avea calculator, pe care ținea gestiunea.

În 1993 a preluat de la stat un magazin de mobilă. Ulterior, cei doi au văzut un magazin de bricolaj din străinătate și au dorit să deschidă ceva similar în România.

De unde numele?

Numele afacerii are și el o poveste. Dragoș Pavăl voia alte nume, dar la Registrul Comerțului a constatat că acestea erau luate.

Așa că a fost presat să se gândească rapid la ceva nou.

„Îmi pregătisem nişte denumiri, dar erau deja luate. Cei de la registru mi-au spus să mă gândesc repede la ceva, să-mi pun numele, orice. Nu prea îmi plăcea treaba asta cu numele, dar stând acolo, la coadă, am încercat să compun ceva. Eu – Dragoş, soţia – Denise, fratele meu – Adrian. De-de-an. Nu suna bine. M-am gândit la soacră-mea, Margareta, şi am mai pus şi un M. Aşa a ieşit Dedeman”, spunea acesta.

Investiții pe bursă

Odată ce Dedeman s-a extins și a început să facă profituri frumoase, cei doi au început să investească la bursă.

Pavăl Holding este firma prin care familia gestionează investițiile.

Aceasta a raportat în 2023 venituri totale de 2,33 miliarde de lei și un profit net de 2,3 miliarde de lei, echivalent cu 462 milioane de euro.

Potrivit site-ului Bursei de Valori București (BVB), frații Pavăl deține pachete minoritare de acțiuni la producătorul de alumiuniu Alro (23,2%), societatea de energie Electrica (8,2%) și producătorul de materiale de construcții Cemacon (91,21%).

De asemenea, în 2022 cei doi frați au cumpărat 30% din Farmacia Tei și Bebe Tei.

Imobiliare de 300 de milioane de euro

În fine, tot prin Pavăl Holding cei doi dețin și afaceri imobiliare de 300 de milioane de euro, conform Economica.net.

Ziarul Financiar scria la rândul său în 2022 că Pavăl Holding a preluat portofoliul imobiliar și angajații din țara noastră ai companiei austriece de investiții imobiliare CA Immo.

Tranzacția a inclus șapte clădiri de birouri cu o suprafață totală de 165.000 de metri pătrați.

Portalul Termene.ro arată că frații Pavăl dețin pachete minoritare și la Veranda Obor, dar și la Moldova Farming.