Ciolacu, despre pericolul antisemitismului. „Nu este un fenomen al secolului trecut, ci, în mod tragic, o realitate a prezentului”

Ciolacu, despre pericolul antisemitismului. „Nu este un fenomen al secolului trecut, ci, în mod tragic, o realitate a prezentului”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România, că antisemitismul nu este „un fenomen izolat al secolului trecut” ci, din păcate, „o realitate a prezentului” dar care nu mai trebuie să se repete niciodată în viitor.

„Sămânța antisemitismului” în România

Premierul Marcel Ciolacu a adresat, miercuri, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, un omagiul victimelor deportărilor din sudul Bucovinei în Transnistria, un rezultat, afirmă el, al prezenței „seminței antisemitismului” în România, care a fost introdusă de propaganda și care s-a materializat prin politici și măsuri împotriva evreilor.

Mesajul lui Marcel Ciolacu, cu ocazia ceremoniilor organizate cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost citit de secretarul de stat din cadrul Cancelariei premierului, Dragoș Hotea, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„În urmă cu 83 de ani, au început deportările masive ale evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Aceste manifestări tragice au survenit în urma numeroșilor ani în care sămânța antisemitismului fusese deja plantată prin propagandă și materializată prin politici și măsuri antievreiești.
Ce a urmat după ziua de 9 octombrie a reprezentat punctul culminant al intoxicării unui întreg aparat cu ură și inumanitate, care a torturat, deportat, batjocorit, vandalizat și masacrat evreii și proprietățile acestora”, a transmis Ciolacu.

„Cetățenii români de etnie romă au fost, de asemenea, victime”

În mesajul premierului sunt evocate și suferințele și persecuțiile populației de etnie romă, alături de cele ale evreilor.„Cetățenii români de etnie romă au fost, de asemenea, victime ale tuturor acestor atrocități îndreptate împotriva populației, numărul pierderilor omenești ridicându-se la ordinul zecilor de mii în cazul acestora. Copii, femei, bătrâni, toate aceste categorii au fost supuse tratamentului inuman; toți aceștia au fost nevoiți să-și ascundă identitatea pentru a putea trăi, oameni care nu aveau altă vină în afara faptului că erau evrei sau că erau romi. Iar aceste lucruri erau inadmisibile pentru călăii lor”, afirmă liderul PSD.

„O realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie și a viitorului”

În mesajul primului ministru se subliniază și că, după aceste fapte, a urmat o perioadă în care „implicarea autorităților române în Holocaust” a fost „mușamalizată” iar suferințele victimelor au fost „negate”.

În mesajul său, Marcel Ciolacu mai arată că antisemitismul nu aparține doar trecutului ci este și o realitate în prezent dar că nu mai trebuie să fie una și a viitorului. „Antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut. Antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie și a viitorului. Acțiunile noastre trebuie să fie, în primul rând, izvorâte din datoria pe care o avem față de trecut și din responsabilitatea pe care o avem față de viitor, pentru a asigura echilibru și onestitate. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie centrate pe respectarea și promovarea demnității umane, a interculturalismului și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar toleranța nu trebuie să reprezinte doar un element frumos al retoricii elitei politice, ci pilonul societății românești”, se arată în comunicat.

Premierul a subliniat și că Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, instigarea la ură, adoptată de România, dovește angajamentul țării noastre în combaterea acestor orori.

„Doresc, și cu acest prilej, să reiterez angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea  tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare și de discurs instigator la ură, precum și pentru promovarea cercetării și educației despre Holocaust.
În final, îmi doresc să aducem cu toții un pios omagiu celor ce au avut de suferit și celor care au murit din cauza apogeului urii, care acaparase mintea întregului aparat aflat la putere. Ne amintim astăzi, așadar, de toate viețile pierdute în Holocaust și pentru ele luptam ca aceste evenimente să nu mai poată fi replicate vreodată. Vă mulțumesc!”, încheie premierul Marcel Ciolacu.

Please follow and like us:
Pin Share