Ciucă, mesaj pentru Chișinău și Kiev. „România sprijină aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE”

Ciucă, mesaj pentru Chișinău și Kiev. „România sprijină aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, joi, că România susține aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. „Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum nu e deloc uşor”, a apreciat Ciucă.

Ciucă: „Sunt vizibile progresele celor două țări”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, joi, la conferința Black Sea and Balkans Security Forum, care are loc Bucureşti, că România susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, chiar dacă drumul integrării în Uniunea Europeană „nu e deloc uşor”.

„În regiunea Mării Negre, Ucraina luptă pentru democraţie şi libertate, pentru apărarea lumii bazată pe reguli şi a securităţii noastre, a tuturor. Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spaţiu al securităţii militare şi prosperităţii economice. Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc uşor”, a spus președintele Senatului, scrie Agerpres.

„Şi UE are, la rândul său, de câştigat”

Nicolae Ciucă a arătat că, atât Republica Moldova cât și Ucraina „au toate premisele” pentru aderarea la spațiul comunitar, sprijinul pentru aderarea celor două țări a crescut și UE însăși ar avea atantaje odată cu integrarea lor.

„Eu unul sunt încrezător, pentru că ambele state au toate premisele necesare aderării: voinţă politică puternică, ataşament pentru valorile europene, determinarea de a face reforme, sprijin popular crescut în favoarea integrării în Uniunea Europeană şi numeroase oportunităţi. Şi UE are, la rândul său, de câştigat din integrarea celor două state”, a spus liderul PNL.

Președintele Senatului a subliniat că Kiev și la Chișinău „trebuie să se lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare” în sprijinul integrării, mai ales din interior, unde există pericolul propagandei anti-occident și dezinformării cu privire la structurile europene.

Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia

„Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câştige războiul cu Rusia. Sprijinirea celor două state pentru a-şi spori rezilienţa şi pentru lupta împotriva dezinformării ruseşti (…). Eu cred că, dincolo de sprijinul pe care îl primiţi de la partenerii externi, este absolut important să determinaţi sprijinul intern, şi am înţeles temerea dumneavoastră faţă de ceea ce înseamnă propaganda, slăbirea acestor trăiri şi simţăminte faţă de beneficiile pe care poate să le aducă statutul de stat membru al Uniunii Europene.

Ca atare, în această direcţie trebuie să se îndrepte toate demersurile noastre şi să continuăm ca, dincolo de deciziile pe care dumneavoastră le luaţi, să existe această coordonare pentru complementarea parcursului fiecăreia dintre ţări (…). Lupta pentru acest obiectiv nu va fi uşoară. (…). Este în continuare nevoie să sprijinim Ucraina pentru efortul de război, să poată să reziste. (…) Să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi celelalte ţări, în procesul de aderare, fiecare pe drumul său”, a mai spus Nicolae Ciucă.