Clădirea din București din fața căreia nu vei mai pleca. Are geamuri bombate și e ceva unic în țara noastră. Puțini români cunosc locul

Clădirea din București din fața căreia nu vei mai pleca. Are geamuri bombate și e ceva unic în țara noastră. Puțini români cunosc locul

În zona Bucureștiului ce altădată se chema Bariera Vergului se află o clădire de patrimoniu reprezentativă pentru mica burghezie din secolul 19. Ceea ce atrage atenția la această casă sunt inclusiv geamurile, care sunt bombate spre exterior.

Geamurile bombate, o strategie de marketing a epocii

În partea de est a Bucureștiului, unde odinioară se termina Capitala, în zona numită Bariera Vergului, se află unul din cartierele bucureștene istorice. O atracție a zonei este și așa numita casă cu geamuri bombate, element care atrage imediat atenția asupra clădirii, recent restaurată.

Casa a fost construită de bogatul negustorul Petrache Dancovici, fiind finalizată în 1891, Bariera Vergului fiind în acea perioadă căutată de negustori pentru a-și ridica în zonă case. S-a spus că forma bombată a geamurilor a fost dorită ca barieră vizuală dar secialiștii afirmă că este vorba doar de o strategie de marketing din epocă, deci se poate vedea prin ele.

„Nu am reușit să aflăm cine a proiectat casa inițială. Știm doar că cel care a construit-o se numea Petrache Dancovici și era un negustor care avea o prăvălie pe strada comercială Lipscani, era negustor de materiale de construcții.  Legenda spune că de aici se trage și numele: Casa cu geamuri bombate. Legenda spune că și-a ales geamurile astea bombate și le-a comandat la Leipzig pentru că nu ar fi trebuit să se vadă în interiorul casei. Dar cel mai probabil zvonul ăsta ținea de marketingul epocii. Adică este evident că se vede prin ele în casă”, a explicat arhitectul Andrei Atanasiu pentru Radio România Internațional.

Zonă cu negustori bogați

„Știm cu precizie chiar anul în care a fost terminată, 1861. A fost o perioadă în care foarte mulți negustori și-au construit case în această zonă din București care se chema Mahalaua Vergului. Și după incendiul care a avut loc în București în jurul anului 1840, s- a sistematizat zona și s-a mai curățit un pic, căci era o mahala destul de insalubră inițial, iar majoritatea negustorilor care și-au făcut case aici de atunci încolo și le-au construit trainice. 

În final s-a ridicat un cartier care a avut mult de câștigat de pe urma acestor investiții în case. Majoritatea copiilor acestor negustori au fost educați și așa a devenit un cartier de doctori pentru că copiii, în majoritate medici, au moștenit casele de la negustori, adică de la părinții lor”, a adăugat el.

Aici a locuit și savantul Nicolae Paulescu

Potrivit lui Atanasiu, Petrache Dancovici, care nu a avut copii, a lăsat casa moștenire nepoților din partea surorii sale mai mici, căsătorită și ea cu un negustor, Constantin Paulescu. Unul dintre copii era nimeni altul decât viitorul savant Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, care a locuit în casa cu geamuri bombate, împreună cu sora lui și copiii acesteia.

Arhitectul Andrei Atanasiu, cel care a coordonat, alături de o întreagă echipă, lucrările de restaurare a casei cu geamuri bombate, spune că, după venirea la putere a regimului comunist, clădirea a avut și ea de suferit

„În perioada comunistă însă, casa a mai suferit modificări. Ea avea și o anexă care este lipită de ea. La început, cel mai probabil erau cam în același stil, dar în perioada interbelică anexa a fost transformată și s-a construit un bloc interbelic în locul ei. Iar casa cu geamuri bombate în perioada comunistă a fost și ea ușor victimă a unei maltratări. 

Fațada dinspre strada Hristo Botev a fost văduvită complet de ornamente. E posibil să fi avut loc desprinderi și, ca să nu se prăbușească pe trotuar, s-a preferat să le elimine complet. Și asta a fost dificil pentru noi că a trebuit să reproducem toate acele ornamente. Însă, slavă Domnului, că am avut păstrate pe celelalte fațade ornamentele originale și am putut să facem mulaje după ele și să le reaşezăm pe poziția lor originală”, a mai spus Atanasiu.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share