Combustibil nuclear american pentru centrala de la Kozlodui  

RMAG news

Singura centrală nucleară din Bulgaria – cea de la Kozlodui – a început de luni să utilizeze combustibil atomic produs de compania americană Westinghouse Electric Corporation. Este un pas important în contextul în care țara se îndepărtează de dependența sa de energia rusă, relatează News.Az  citând AFP.

Ironic este că și americanii importă o bună parte  – 30% din uraniul pe care-l folosesc în industria nucleară din Rusia. Practic, bulgarii rămân cu același timp de combustibil, numai că acum vine din altă parte.
Centrala de stat Kozlodui, situată pe malul Dunării, furnizează mai mult de o treime din energia electrică a țării și s-a bazat până acum pe combustibil rusesc pentru cele două reactoare operaționale de 1.000 de megawați, construite în perioada sovietică.
Cel mai vechi reactor a fost conectat la rețeaua națională de electricitate luni dimineață, după ce „43 de ansambluri de combustibil, produse de Westinghouse, au fost încărcate în reactor”, a precizat centrala într-un comunicat. Procesul de tranziție treptată către noul tip de combustibil ar trebui să dureze patru ani, au adăugat reprezentanții centralei.
În urma invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina, Kozlodui a semnat acorduri de furnizare de combustibil nuclear cu Westinghouse și Framatome – o filială a gigantului energetic francez EDF – pentru a înlocui livrările din Rusia. Înainte, Bulgaria, care este membră atât a NATO cât și a UE, depindea aproape în întregime de livrările de energie din Rusia, dar de atunci s-a diversificat.
Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui urmează să fie alimentat cu combustibil Framatome. În plus, două reactoare nucleare construite în SUA urmează să fie instalate la Kozlodui până în anii 2030.
Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au semnat, de asemenea, acorduri de furnizare de combustibil nuclear cu Westinghouse și Framatome.

The post Combustibil nuclear american pentru centrala de la Kozlodui   appeared first on Cotidianul RO.