Condițiile puse Ucrainei pentru a folosi arme occidentale în teritoriul Rusiei. Volodimir Zelenski vrea arme mai „puternice”

Condițiile puse Ucrainei pentru a folosi arme occidentale în teritoriul Rusiei. Volodimir Zelenski vrea arme mai „puternice”

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a Ucrainei, Serhii Nikiforov, a confirmat că Washingtonul a permis Kievului să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, dar cu anumite condiții, transmite Zerkalo Nedeli.

Potrivit lui Nikiforov, armele americane pot fi utilizate doar pentru respingerea ofensivei transfrontaliere lansate de ruși, pe 10 mai, împotriva regiunii Harkov. Ucrainenii pot folosi sistemele Himars pentru a viza atât posturile de comandă, cât și concentrările de trupe rusești. În schimb, Ucraina nu are permisiunea să recurgă la sistemele cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.

Lobby pentru arme mai „puternice”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut aceste restricții într-un interviu acordat pentru ziarul britanic The Guardian. În pofida permisiunii obținute din partea SUA, șeful statului ucrainean insistă ca președintele Joe Biden să renunțe la teama legată de posibilitatea „escaladării” nucleare din partea Rusiei și să aprobe folosirea unor arme mai „puternice”, cum ar fi ATACMS.

„Credeţi-ne, trebuie să răspundem. Ei (invadatorii ruși – n.r.) nu înţeleg nimic altceva decât forţa. Nu suntem nici prima şi nici ultima ţintă. Cred că este absolut ilogic să ai arme (occidentale – n.r.) şi să vezi cum criminali, terorişti ne ucid dinspre partea rusă. Cred că, uneori, ei râd de această situaţie”, a declarat Zelenski pentru The Guardian.

La fel ca SUA, Berlinul i-a permis în cele din urmă Kievului să lovească ținte militare din Rusia cu arme germane, dar numai pentru respingerea ofensivei din Harkov.

În același timp, zece ţări, cu Franța în frunte, solicită eliminarea „liniilor roşii” în ceea ce priveşte folosirea armamentului occidental. Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat deja pentru folosirea rachetelor Scalp, cu rază lungă de acţiune, împotriva obiectivelor militare din Rusia.

Potrivit lui Zelenski, și Marea Britanie a impus restricții, în privința rachetelor Storm Shadow. Marea Britanie nu a dat „100% permisiunea” de a face acest lucru, a spus președintele ucrainean, sugerând că Londra așteaptă o decizie din partea Washingtonului.

Pe de altă parte, șeful statului ucrainean a dezvăluit că i-a cerut fostului premier britanic Boris Johnson să facă lobby pe lângă fostul președinte american Donald Trump în perioada premergătoare votului din Congresul american pentru aprobarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Ori unii republicani pro-Trump se opuneau aprobării acestui sprijin.

Negocierile cu Rusia, nerealiste

Zelenski a subliniat că Ucraina caută în fiecare zi „o cale de ieșire” din acest război lansat de președintele rus Vladimir Putin, dar că negocierile de pace cu Rusia nu sunt realiste. Orice acord de pace care să prevadă cedarea unor teritorii ucrainene ar fi o „capcană” folosită de Putin pentru a-și reface forțele armate și a-și continua atacurile, a reiterat el. Putin „nu poate fi crezut”, a insistat președintele ucrainean.

În opinia lui Zelenski, conflictul militar în curs din Ucraina este este similar celui de-Al Doilea Război Mondial, deşi la o scară mai mică, din cauza „ideologiei fascismului rusesc”.

„Metodologia” brutală a lui Putin a fost precum cea a Germaniei naziste, a afirmat șeful statului ucrainean, referindu-se la „execuţii în masă, gropi comune şi violuri”.

Dacă Rusia ar câştiga în Ucraina, Putin ar căuta să remodeleze şi mai mult graniţele Europei prin atacarea altor naţiuni, a avertizat Zelenski. „Acesta este adevăratul al treilea război mondial”, a conchis el.

Volodimir Zelenski a dezvăluit totodată că citeşte cărţi despre istoria secolului al XX-lea, câteva pagini înainte de culcare, fiind interesat de „mentalităţile” unor figuri ale Războiului Rece, precum Winston Churchill şi Iosif Stalin, dar și rivalitatea dintre SUA și Uniunea Sovietică.