Corupție în sistemul de învățământ românesc. Un profesor universitar din Brașov, bănuit că primea mită de la studenți în schimbul notelor bune

Corupție în sistemul de învățământ românesc. Un profesor universitar din Brașov, bănuit că primea mită de la studenți în schimbul notelor bune

Conform comunicatului de presă emis de Direcția Generală Anticorpuție – SJA Brașov, au fost puse în executare 20 de mandate de perchziție domiciliară la adrese din București, precum și din 10 județe din țară. Suspecții sunt bănuiți că au pus la cale un sistem prin care erau obținute mari la examenele de licență la o facultate din Brașov.

Descinderi ale mascaților în 20 de locații din București și din țară

”Ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, împreună cu colegi din cadrul structurilor DGA din alte 9 judeţe şi Structura Centrală, au pus în executare 20 de mandate de percheziţie domiciliară/vehicule/corporale, la adrese de pe raza municipiului Bucureşti şi a zece judeţe (Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Giurgiu).

Cercetările sunt făcute într-o cauză penală privind săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu susţinerea unor examene universitare/examene de licenţă la o universitate privată din municipiul Braşov”, se arată în comunicat. Acesta este, așadar, un nou caz de corupție din sistemul învățământului românesc.

Conform sursei citate, mai mulți studenți ai facultății respective din perioada 2023 – 2024 au dat unui profesor diverse sume de bani pentru a promova examenele din cursul anului, sau examenul de licență. Au fost aduse la audieri 15 persoane, care vor trebui să răspundă pentru faptele lor la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

În cadrul dosarului penal se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În cauză, se beneficiază de sprijin din partea Serviciilor Judeţene Anticorupţie Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Structura centrală, precum şi a Brigăzii Operaţiuni Speciale Braşov, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov”, mai transmit anchetatorii, conform Agerpres.

Un inspector școlar din Constanța a fost condamnat la închisoare

Corupția din educația din România rămâne o mare problemă pentru țara noastră. De exemplu, în urmă cu doar câteva luni, Tribunalul Constanța admitea acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inspectorul școlar Iulia Cristina Cabrancea. Aceasta a primit 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Asta, în condițiile în care femeia fusese deja condamnată în urmă cu mai mulți ani la 2 ani de închisoare cu suspendare, însă pedepsele au fost contopite. Totul a pornit în momentul în care un învățător a denunțat-o pe femeie după ce i-a cerut acesteia ajutor. Concret, învățătorul voia ca soția sa să obțină o notă mare la concursul județean pentru ocuparea unor locuri în învățământ.

Inspectorul școlar l-a asigurat pe bărbat că va rezolva acest caz, în schimb primind o pungă de cadouri care conținea un pachet de cafea, o cutie de bomboane, 200 de euro, o cutie de brânză de 15 kilograme și un pește-crap de 12 kilograme. Doar că, supărarea a fost mare pentru învățător atunci când a văzut că soția sa a luat nota 4 la examen.

În 2007, un sondaj trist arăta că 7% dintre profesorii din sistemul universitar au luat șpagă cel puțin o dată în viață, în timp ce doi studenți din 10 se plâng că la facultate cel puțin o dată un profesor sau un angajat al facultății le-a cerut cadouri, bani sau servicii. Încă un motiv pentru care țara noastră este considerată printre cele mai corupte din Europa. Prejudiciul cauzat de corupţia în România este estimat a fi între 8 şi 11 miliarde de dolari, însemnând o medie pe an de 7% din PIB.