Creatura care și-a făcut apariția în România. Experții spun că ajunge numai accidental în țara noastră, de obicei evadată din grădini zoologice

Creatura care și-a făcut apariția în România. Experții spun că ajunge numai accidental în țara noastră, de obicei evadată din grădini zoologice

Anul acesta, locuitorii din Iași și din Prahova au avut norocul de a surprinde un animal rar. De obicei, acest exemplar nu ajunge la noi în țară prea des, iar specialiștii spun că, de cele mai multe ori, scapă de la grădinile zoologice.

Pasărea rară care a apărut anul acesta și pe teritoriul României

În luna februarie, martie și iunie, românii norocoși au putut admira un exemplar rar pe teritoriul țării noastre. Este vorba despre gâsca de India. Până acum, în România, un exemplar și-a făcut apariția în Prahova, iar două în Iași.

De obicei, acest exemplar rar nu este o prezență obișnuită în România. Gâsca de India evadează de la grădinile zoologice, iar aceasta este cea mai comună explicație care justifică cele câteva exemplare zărite în România.

Gâsca de India obișnuiește să se cuibărească în zonele din Asia Centrală, iar cele mai multe migrații le are peste lanțul muntos himalayan. Uneori, gâsca de India poate fi observată în compania gâștelor cenușii, însă, se deosebește de ele.

Gâsca de India are creștetul alb cu două benzi transversale. Are o lungime de 77 de centimetri, iar greutatea maximă la care poate ajunge este de 3.2 kilograme.

Gâsca de India poate trăi până la 24 de ani

Surprinzător sau nu, gâsca de India este o specie longevivă. Până acum, vârsta maximă la care a ajuns un astfel de exemplar a fost 24 de ani.

Gâsca de India se hrănește cu orz, porumb, grâu, în special, cu cereale. Habitatul ei preferat este pe apă, acolo unde se află și iarbă pentru a putea paște fără probleme. Lacurile unde este zărită cel mai des sunt cele din Kazahstan, Mongolia și Rusia.

De obicei, gâsca de India se cuibărește în Platoul Tibetan, având în vedere că este originară din sudul și centrul Asiei. Atunci când se cuibărește, gâsca de India este foarte atentă la alegerea locului.

Cuibul acestei specii este construit din materiale vegetale și se găsește, de obicei, în apropierea lacurilor sau a zonelor mlăștinoase. Uneori, gâsca de India se mai poate cuibări și în arbuști de talie mică.

Gâsca de India obișnuiește să își păstreze același cuib de la an la an. Momentan, această specie de păsări nu este în pericol de dispariție, deși, la nivel mondial se înregistrează un declin al populației. Până acum, specialiștii nu au putut oferi un număr exact al exemplarelor care se află pe teritoriul Europei.

Please follow and like us:
Pin Share