Creatura ciudată, dar drăgălașă care încă poate fi observată în România. Are niște culori aparte, dar puțini știu în ce zone trăiește, de fapt

Creatura ciudată, dar drăgălașă care încă poate fi observată în România. Are niște culori aparte, dar puțini știu în ce zone trăiește, de fapt

Creatura ciudată, dar drăgălașă care încă poate fi observată în România. Are niște culori aparte, dar puțini știu în ce zone trăiește, de fapt. A inspirat de-a lungul vremii numeroase cântece, poeme, povești și creații artistice.

Vietatea mică și drăguță ce poate fi văzută pe meleagurile românești. Are culori deosebite, însă puțini cunosc regiunea în care supraviețuiește

Vietatea mică și drăguță ce poate fi văzută pe meleagurile românești. Are culori deosebite, însă puțini cunosc regiunea în care supraviețuiește. Societatea Ornitologică Română a desemnat-o pasărea anului 2021.

A inspirat milenii întregi de generații de artiști, putând fi auzită în fiecare primăvară. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie să fim foarte atenți la consecințele acțiunilor noastre pentru că e posibil să dispară.

Mai exact, este vorba de turturică, denumită științific Streptopelia turtur. Numele îi este dat de comportamentul său, dar și de aspect. Potrivit Societății Ornitologice Române, numele genului provine din limba greacă.

Numele păsării mici și simpatice se poate traduce prin sintagma porumbel cu colier. Numele de specie, și anume turtur, reprezintă o onomatopee, care face trimitere la cântecul suav și intens pe care îl emite pasărea „turrrr turrr-turrrr”.

În termeni populari mai este cunoscută drept turturea, turturelă sau turtură. Mai mult decât atât, masculul este strigat de țăranii români turturel sau turturoi. Turturica mai este știută și drept porumbelul lui Noe, trimis de acesta să găsească pământ în timpul Potopului dezlănțuit de Dumnezeu.

Cum arată și unde trăiește turturica

Turturica este o pasăre care poate fi confundată foarte ușor cu guguștiucul, doar că experții spun că sunt foarte diferite. Acest porumbel grațios și zvelt este descris ca având un penaj foarte colorat, începând cu aripile castaniu-roșcate cu pete negre.

Pe pieptul său se găsește culoarea roz ”amestecată” cu o tentă albăstruie. Are un corp mic, cu o lungime de 26–31 cm și o greutate de 150 g. Masculul este puțin mai mare decât femela. Corpul este subțire, coada alungită, iar aripile sunt lungi și ascuțite.

De asemenea, ochiul galben este înconjurat de un inel roșu, în timp ce ciocul este brun. Totodată, specialiștii dezvăluie că picioarele sunt roșu-vișinii. În perioada împerecherii masculul obișnuiește să scoată cunoscutele sunete ,,turr-turr-turr”, urcă în zbor glisant și apoi coboară.

Turturica își face cuib din crengi unde depune ouă, o singură dată pe an. Acest cuib este construit, în general, pe copaci și arbuști, la înălțimi care variază între 1 și 5 metri. Specia trăiește în jumătatea vestică a Palearcticii, de la Atlantic până în stepele Asiei centrale.

În nord ajunge până în regiunea Țărilor Baltice, în timp ce în sud cuibărește și în nordul Africii. Iarna o petrece în Africa Sub-sahariană. Pasărea cuibărește și în România, pe întreg teritoriul țării, în zonele de câmpie și dealuri joase.

Sosește de obicei la începutul lunii aprilie și stă pe meleagurile românești până spre august-septembrie. În altă ordine de idei, este o pasăre foarte iubită de poporul român.

Please follow and like us:
Pin Share