Creier, nu doar mușchi! Gestul viral al Mihaelei Cambei și strategia care i-a șocat pe chinezi: „Dacă nu ai cap, nu reușești”. Premieră istorică pentru România

Creier, nu doar mușchi! Gestul viral al Mihaelei Cambei și strategia care i-a șocat pe chinezi: „Dacă nu ai cap, nu reușești”. Premieră istorică pentru România

Mihaela Cambei le-a dat din nou românilor motive de bucurie. Sportiva din Bacău a cucerit argintul olimpic la 49 de kilograme, dar pentru acest lucru nu și-a pus doar mușchii la contribuție, ci și mușchii.

Detaliile care au făcut diferența. Cum a câștigat Mihaela Cambei medalia de argint la haltere

Mihaela Cambei (21 de ani) a adus medalia cu numărul 8 în delegația României. Team Romania are acum 3 medalii de aur, 4 de argint și 1 de bronz. Evoluția sportivei din Bacău a fost una entuziasmantă și doar un singur kilogram i-a lipsit să vină acasă cu aurul olimpic. Cu toate acestea, Mihaela a reușit să îi impresioneze inclusiv pe adversari.

Reporterii FANATIK au fost martori la acest rezultat istoric, înregistrat în Arena Sud 6 din Paris, acolo unde Mihaela Cambei a devenit prima halterofilă din istoria României care urcă pe podium la o ediție a Jocurilor Olimpice.

La stilul smuls, Cambei a intrat ultima în concurs și, debordând de încredere, și-a demolat concurența. Moldoveanca noastră a ridicat prima dată 89 de kilograme, la fel ca și chinezoaica Zhihui Hou.

Chinezoaicei i-a fost anulată prima încercare, deși ridicase haltera deasupra capului. În schimb, Mihaela a ridicat din prima, atât la 89, cât și la 91 de kilograme. Ultima tentativa a fost și cea mai bună: 93 de kilograme, cu patru peste Zhihui Hou. La finalul primei probe, Cambei a dus mâna la tâmplă, explicând cât se poate de sugestiv că nu doar mușchii, ci și mintea, au dus-o pe primul loc.

„Dacă nu ai cap nu prea reușești și trebuie să te lupți foarte mult cu frica. În acele momente ai foarte multe emoții și nervi și nu știi ce se poate întâmpla. Iar atunci trebuie să încerci să gândești cât mai mult mișcarea și asta contează cel mai mult. Pentru că într-o fracțiune de secundă poți pierde totul”, a explicat Cambei gestul.

Gestul viral al Mihaelei Cambei, mâna dusă la tâmplă. FOTO: Fanatik

A ridicat 112 kilograme accidentată și a devenit prima halterofilă din România cu medalie la JO

Prestația la stilul smuls i-a șocat inclusiv pe chinezi, ai căror sportivă era principala favorită și care, ulterior, a devenit campioană olimpică. Lui Zhihui Hou nu i-a fost însă deloc ușor, care a avut emoții până la finalul concursului.

Atât staff-ul, cât și numeroșii suporteri chinezi din arenă, erau șocați de felul entuziasmant în care evoluează Mihaela Cambei și se temeau că românca ar putea lua chiar medalia de aur.

Arena Sud 6, plină de chinezi la haltere. FOTO: Fanatik

Strategia „diabolică” a Mihaelei a continuat și la aruncat

La aruncat, Mihaela Cambei  a anunțat inițial că încearcă la 100 de kilograme, dar a mutat rapid la 106, cu două kilograme peste ce a ridicat la Mondialele de la Bogota din 2022, când s-a clasat pe 4 la general (cu 90 la smuls).

La JO se dau însă medalii numai la general, nu doar la stiluri, astfel că băcăuanca avea nevoie să ridice peste 105 kilograme pentru a își asigura un loc pe podium. Extrem de sigură pe ea, Mihaela a ridicat fără probleme cele 106 kilograme de la prima încercare.

Emoții din cauza unei posibile accidentări și lacrimi peste greutăți

După aproximativ două ore de concurs, majoritatea halterofilelor își măsuraseră deja de două ori forțele la aruncat, iar pentru cele trei medalii părea că va urma o luptă în patru.

La tentativa cu numărul 2, Mihaela Cambei a ridicat 110 kg și a urcat la 203 kg în clasamentul general. Sportiva în vârstă de 21 de ani ne-a dat însă emoții când, la ieșirea de pe scenă, a părut că acuză o accidentare destul de serioasă la brațul stâng.

Mihaela Cambei a fost preluată rapid de staff după ceea ce s-a dovedit a fi o accidentare deloc gravă. FOTO: Fanatik

Halterofila noastră, care are în palmares și două titluri europene, a revenit însă și pentru a treia încercare. A ridicat fără probleme cele 112 kilograme și, când a lăsat haltera, a izbucnit în plâns, de fericire că nu se va întoarce în România fără o medalie olimpică.

„Am avut unele probleme cu cotul pentru că s-a tras foarte tare la ultimele antrenamente. Cu toții am tras foarte tare pentru această competiție și din disperarea de a avea cât mai mult, am avut mici accidentări.

Asta nu m-a costat însă în competiție pentru că m-am descurcat, dar m-a afectat puțin că mi s-a blocat mâna la un momentdat, dar am reușit până la urmă”, și-a liniștit fanii Mihaela Cambei, după ce a luat argintul olimpic.

În lacrimi, Mihaela Cambei a sărutat discurile după a treia încercare la stilul aruncat. FOTO: Fanatik

Tensiunea însă s-a prelungit pentru că, după ce thailandeza și indianca au capitulat în lupta de a o depăși pe Cambei, care avea un total de 205 kg, bătălia pentru medalia se aur s-a dat între româncă și Zhihui Hou. Cu două încercări rămase, chinezoaica a ratat-o pe prima la 117 kilograme. Hou a primit însă o mână de ajutor din partea Rirei Suzuki. Japoneza, deși nu mai avea nicio șansă la podium, a mai tras de halteră o dată. Timp suficient cât Zhiuhui Hou să își încarce bateriile și să ridice cele 117 de kilograme, care au dus-o pe locul 1, cu un total de 206 kilograme, cu unul mai mult decât românca.

Medalia de argint i-a revenit astfel Mihaelei Cambei, care a avut o prestație și o strategie de mare campioană. Toate aceste ingrediente au ajutat-o nu doar să devină vicecampioană olimpică la 49 de kilograme, ci și să fie prima româncă din istorie care urcă pe podium la haltere la JO.

Clasamentul final. FOTO: Fanatik

112 kilograme a ridicat Mihaela Cambei la stilul aruncat, record personal pentru noua vicecampioană olimpică
117 kilograme este noul record olimpic la aruncat, stabilit de chinezoaica Zhiuhui Hou la JO Paris 2024

Please follow and like us:
Pin Share