Creştere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa, avertizează OMS

Creştere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa, avertizează OMS

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos şi ar putea depăşi pragul foarte ridicat înregistrat deja în 2023, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a subliniat totodată importanţa vaccinării, informează AFP, citată de Agerpres.

OMS precizează că au fost înregistrate 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese în 45 dintre cele 53 de ţări membre ale regiunii Europa a OMS, care se extinde până în Asia Centrală, în primele trei luni ale anului 2024.

Acest număr este cu doar 5.000 de cazuri sub bilanţul anunţat pentru întregul an 2023, când 61.070 de cazuri – şi 13 decese – au fost anunţate în 41 de ţări din aceeaşi regiune. Bilanţul provizoriu din 2024 este, de asemenea, de 60 de ori mai mare decât cel din 2022, când 941 de cazuri au fost raportate.

“Chiar şi un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte un apel urgent la acţiune”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat într-un comunicat.

“Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi acolo unde acoperirea globală de vaccinare este ridicată, pentru a vaccina persoanele vulnerabile, pentru a umple golurile de imunitate şi pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a adăugat el.

Pe 11 mai, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila declara că epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Acesta spunea că epidemia evoluează în întreaga Uniune Europeană, dar în România, „probabil mai mult decât în alte ţări” şi făcea apel la vaccinarea copiilor şi a adulţilor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală.

Rujeola, o boală virală foarte contagioasă, este adeseori benignă, dar poate să cauzeze complicaţii grave, respiratorii şi neurologice.

Afectează în principal copiii, dar nu în mod exclusiv. În 2023, aproape jumătate din toate cazurile au implicat copii cu vârste sub cinci ani.

“Acest lucru reflectă creşterea numărului de copii care nu au beneficiat de vaccinări de rutină împotriva rujeolei şi a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în timpul pandemiei de COVID-19”, a precizat OMS într-un comunicat, deplângând prezenţa cazurilor de rujeolă în 27 din cele 33 de state membre în care virusul fusese eliminat.

Kazahstan, Azerbaidjan şi Rusia sunt ţările cele mai afectate, cu peste 36.000, 28.000, respectiv 18.000 de cazuri raportate între aprilie 2023 şi martie 2024. Cu 1.008 cazuri, Marea Britanie este, înaintea Austriei (456 de cazuri), ţara din Europa de Vest în care reapariţia bolii, considerată a fi eliminată în 2021, este cea mai evidentă.