CSM: Cum poate fi suspendat din funcție un judecător. Zece tipuri de tulburări mintale și de comportament care îl pot declara „inapt”

CSM: Cum poate fi suspendat din funcție un judecător. Zece tipuri de tulburări mintale și de comportament care îl pot declara „inapt”

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit, în data de 15 mai 2024, metodologia prin care un judecător poate fi suspendat din funcție pentru boală psihică. Hotărârea a fost luată concomitent cu scandalul provocat de comportamentul controversat al judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu în timpul procesului lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi oameni în accidentul din stațiunea 2 Mai. 

În ședința din 15 mai 2024, Consiliul Superior al Magistraturii, secția pentru judecători, a luat în discuție situația în care există suspiciuni că un judecător suferă de o boală psihică și a votat metodologia privind efectuarea expertizei medicale de specialitate în vederea suspendării din funcție. 

Expertiză medicală la Spitalul „Prof. Dr. Constantin Angelescu” din București 

Potrivit statutului magistraților, în cazul în care există indicii că un judecător suferă de o boală psihică, președintele instanței sesizează CSM, care este obligat să dispună prezența judecătorului la expertiza medicală de specialitate, în fața comisiei organizate la nivelul Spitalului „Prof. Dr. Constantin Angelescu” din București. 

Pentru stabilirea diagnosticului, președintele comisiei are dreptul să ceară actele medicale ale judecătorului examinat, dar și efectuarea unor investigații medicale sau poate recomanda internarea într-un serviciu de psihiatrie.

Verdictul de „apt” sau „inapt” pentru funcția de judecător se dă în baza unui barem medical care cuprinde zece tipuri de tulburări mintale și de comportament. Conform documentului consultat de Libertatea, afecțiunile psihice care împiedică un judecător să mai intre într-o sală de judecată sunt: 

Tulburări psihice organice pentru care este declarat inapt
Tulburări psihice şi de comportament induse de consumul de alcool şi substanţe psiho-active – inapt
Schizofrenie, tulburări schizo-afective şi delirante – inapt
Tulburări afective bipolare – inapt
Tulburări depresive – forme severe – inapt până la remisiune
Tulburări fobic-anxioase – forme severe – inapt până la remisiune
Tulburări obsesiv-compulsive – forme severe – inapt până la remisiune
Reacţii la stres sever şi tulburări de adaptare – forme severe – inapt până la remisiune
Tulburări disociative – inapt
Tulburări de personalitate – inapt

Tot comisia medicală este cea care recomandă CSM perioada de suspendare din funcția de judecător, dar și perioada în care acesta urmează să fie reexaminat. Acest prim raport poate fi contestat de persoana examinată, comisia fiind obligată să dea un răspuns în termen de 30 de zile.

Un judecător față de care există suspiciunea că suferă de anumite afecțiuni medicale care nu-i mai pot permite să intre în sala de judecată nu poate fi obligat să se prezinte în fața comisiei medicale, nu poate fi obligat să se interneze într-o secție de psihiatrie sau să facă anumite analize. Refuzul este consemnat în raportul către CSM.

În astfel de situații, judecătorul este suspendat din funcție pe o perioadă de un an, timp în care nu i se plătesc drepturile salariale. Această perioadă nu constituie vechime în funcție, se arată în statutul judecătorilor.

Și alte boli pot duce la suspendare

Nu doar afecțiunile din sfera tulburărilor de comportament pot duce la suspendarea din funcție a unui judecător. Sunt și multe alte boli considerate de medici incompatibile cu meseria de magistrat. Pe listă se regăsesc afecțiuni ale aparatului respirator (forme severe de tuberculoză, de exemplu), boli ale aparatului cardio-vascular cu complicații severe, boli ale sângelui, boli renale, de nutriție (diabet zaharat cu complicații oftalmologice, neurologice etc.), boli din sfera ORL și boli ale ochiului, dar și boli ale sistemului nervos, SIDA în faze critice sau ciroze.

Gesturile controversate ale judecătoarei din cazul Pascu

Discuțiile privind posibilitatea suspendării din funcție a unui judecător ca urmare a unor comportamente neadecvate au fost readuse în prim-plan ca urmare a gesturilor controversate făcute de judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu în procesul lui Vlad Pascu. 

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu | Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

La primul termen, judecătoarea a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii omorâți în accident. Gafa, de nepermis într-o sală de judecată, a fost urmată de o serie de episoade similare, venite din partea aceluiași magistrat, care au contrariat familia victimelor și opinia publică.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Popoviciu și a înaintat Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare. 

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se arată într-un comunicat remis presei de Inspecția Judiciară.

Această sesizare a fost dezbătută în prezența judecătoarei reclamate și ulterior respinsă de CSM, în data de 24 aprilie, ca neîntemeiată. În aceeași zi, la ieșirea de la audieri, Ancuța Popoviciu a șocat din nou cu o atitudine care a stârnit controverse. A venit în fața jurnaliștilor, fără să răspundă la întrebările care i-au fost adresate și, timp de 70 de secunde, a stat pur și simplu tăcută în fața camerelor.

Erorile judecătoarei au continuat la termenul din data de 9 mai, când pe mama Robertei, Livia Dragomir, a întrebat-o dacă a fost la înmormântarea fiicei ei, iar pe mama lui Sebastian, dacă s-a „speriat” când soțul, Valentin Olariu, a anunțat-o că fiul lor Sebastian a murit.

Acest comportament nefiresc a fost urmat de recuzarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, din dosarul tragediei de la 2 Mai, la solicitarea părinților lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu. Cererea de recuzare a fost admisă de magistrații secției penale a Judecătoriei Mangalia în data de 21 mai 2024. În aceeași zi, CSM accepta transferul judecătoarei Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța începând cu data de 1 iunie 2024.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu nu va mai judeca, așadar, dosarul accidentului din 2 Mai, dar va lua decizii în dosarele penale aflate pe rolul Judecătoriei Constanța.