Culesul de scoici și rapane din Marea Neagră a fost reluat. Analizele au arătat că sunt sigure pentru consum

Culesul de scoici și rapane din Marea Neagră a fost reluat. Analizele au arătat că sunt sigure pentru consum

Autoritățile sanitar veterinare anunță că se pot pescui din nou scoici și rapane din Marea Neagră, după ce analizele de laborator au indicat că sunt sigure pentru consum. Recoltarea lor a fost interzisă în urmă cu 10 zile, după ce în apa mării fuseseră găsite alge potențial toxice.

În urma analizelor de laborator, s-a constatat că moluștele de mare sunt sigure pentru consum, nefiind identificate în corpul lor acumulări de biotoxine, a transmis sâmbătă, 15 iunie, Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, într-un comunicat citat de Cuget Liber.

DSVSA Constanța a decis pe 6 iunie să suspende preventiv pescuitul de scoici și rapane din Marea Neagră, după ce analizele de apă au arătat valori peste normal de toxicitate la anumite alge cu care se hrănesc scoicile.

Zonele cu interdicție pentru pescari au fost între Năvodari şi Portul Constanţa, respectiv între Agigea şi Mangalia.

În această perioadă de restricții, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

Analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat însă valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.

Astfel, DSVSA Constanța a dispus anularea deciziilor de închidere a celor două zone și redeschiderea lor pentru recoltarea de scoici și rapane.