Cum a vândut un afacerist din Alba Iulia 41 de apartamente de peste 200 de ori. A pierdut banii clienților pe platforme financiare speculative

Cum a vândut un afacerist din Alba Iulia 41 de apartamente de peste 200 de ori. A pierdut banii clienților pe platforme financiare speculative

Un fost avocat din Alba Iulia a fost reținut pentru sute de infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul reținut de procurori ridicându-se la un total de peste 11,5 milioane de euro. Ovidiu Jidveian este acuzat că a vândut de mai multe ori o parte dintre apartamentele pe care le-a construit prin firma sa, iar banii au dispărut. 

Parc Residence Alpha, proiectul imobiliar inițiat de Ovidiu Jidveian în Alba Iulia, este format din două blocuri, primind autorizație pentru doar 41 de apartamente și șapte spații comerciale. Cu toate acestea, afaceristul imobiliar a încheiat 263 de contracte separate, cu clienți care au achitat diverse sume de bani în schimbul promisiunilor de vânzare.

Unele apartamente au șapte sau opt cumpărători, care s-au trezit că au plătit chiar și sute de mii de euro. Mulți și-au pierdut speranța că-și vor mai recupera vreodată sumele achitate. 

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, ai cărei reprezentanți au efectuat miercuri, 29 mai, percheziții la Alba Iulia. Un notar și fiul acestuia sunt cercetați, într-o altă cauză, pentru fapte săvârșite în legătură cu infracțiunile de care este acuzat fostul avocat. 

Potrivit procurorilor din Cluj, în dosarul lui Ovidiu Jidveian se fac cercetări pentru înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost reținut joi, 30 mai, și urmează să fie propus pentru arestare preventivă.

„În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 spații locative sau comerciale, deşi Primăria Municipiului Alba lulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale şi de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire. 

Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reuşit să determine persoanele vătămate să achite sumele totale de 31.486.821 de lei şi 5.508.377 de euro, aceasta fiind valoarea prejudiciului total estimat în dosarul penal”, a transmis Parchetul din Cluj-Napoca.

Bani „jucați” pe platforme financiare speculative 

În perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile firmei au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 de lei şi 29.999 de euro către conturile personale ale administratorului, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/comerciale promise celor peste 200 de cumpărători. 

Anchetatorii au descoperit că marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite și pierdute de către Ovidiu Jidveian în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, de mare risc, operate de brokeri cu sediile în Cipru şi Belize. 

Fostul avocat mai este acuzat că şi-a însuşit în folosul său personal suma totală de 2.539.991 de lei, prin realizarea unor transferuri bancare din conturile dezvoltatorului imobiliar persoană juridică către două companii de brokeraj cu sediul în Cipru, ce dețin platforme de trading instrumente financiare şi criptoactive. 

Parchetul a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecților (fostul avocat și firma acestuia), precum şi instituirea popririi asupra tuturor conturilor bancare şi a depozitelor bancare deschise pe numele acestora. Miercuri, anchetatorii din Cluj-Napoca au efectuat la Alba Iulia două percheziții și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe persoane fizice și birouri notariale.

Dosar penal deschis pe numele notarului

În al doilea dosar penal, procurorii din Cluj îl cercetează penal pe notarul public Ioan Florin Milaciu Homoștean pentru infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în formă continuată și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei. 

De asemenea, fiul notarului este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), complicitate la fals intelectual în formă continuată și exercitarea fără drept a profesiei. Toate cele 105 de acte materiale au legătură cu vânzarea de locuințe din afacerea Parc Residence Alpha.

„În perioada iulie 2020 – august 2023, persoana fizică fără calitate specială (cu sprijinul moral și material al suspectului notar public) a exercitat în mod obişnuit activități specifice profesiei de notar public (stabilirea identității părților, luarea consimțământului ș.a. în 105 ocazii distincte), fără a deține calitatea de notar public. În acest context, s-a reținut suspiciunea că suspectul notar public ar fi falsificat intelectual, cu ocazia întocmirii lor, încheierile de autentificare aferente unui număr de 57 promisiuni de vânzare-cumpărare, precum și alte 48 diverse încheieri de autentificare, deși suspectul nu a interacționat în ocaziile respective cu părțile contractante”, au mai transmis procurorii. În această cauză, tot miercuri, a fost efectuată o percheziție domiciliară, precum și activități de ridicare de obiecte și date informatice.

Membru PSD și ALDE, candidat la Camera Deputaților 

Trei proteste ale persoanelor păgubite au avut loc în ultimele luni în Alba Iulia. Oamenii au arătat că au virat bani fie direct în contul avocatului, fie în cel al firmei Parc Residence Alpha, deţinută în majoritate de Ovidiu Jidveian şi de mama sa, de asemenea fost avocat, sume importante de bani, unii peste 100.000 de euro, ulterior descoperind că pentru aceeaşi locuinţă există în fapt mai multe promisiuni de vânzare. 

Păgubiţii, dintre care unii au cumpărat prin agenţii imobiliare, au dat vina şi pe notari, care le-au spus potenţialilor cumpărători că „totul este în regulă”, precum şi pe funcţionari de la Cadastru, în condiţiile în care erau notate 200 de persoane în cartea funciară, la 50 de apartamente și spații comerciale. 

Ovidiu Jidveian a fost subprefect şi preşedinte al organizaţiei Alba Iulia a PSD, partid din partea căruia a candidat pentru Camera Deputaţilor în 2012. Fostul avocat a țintit şi scaunul de primar al orașului Alba Iulia, din partea ALDE, în 2016. Firma Parc Residence Alpha SRL este în insolvență din octombrie 2023.