Cum alegi centrala termică potrivită pentru tine?

Cum alegi centrala termică potrivită pentru tine?

Ai decis că este momentul să te bucuri de mai mult confort în locuința ta şi te aflii în căutarea unei centrale termice? 

Atunci, cu siguranță știi că selecția sistemului potrivit este extrem de importantă și mult mai provocatoare față de alegerea unor finisaje precum gresia sau faianta bucatarie. În cele ce urmează, descoperă mai multe informații despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să achiziționezi o centrală termică. 

Ce trebuie să știi despre centrala termică?

Tipuri de alimentare

Centralele termice sunt versatile și funcționează pe baza mai multor tipuri de combustibil: gaz, solid (lemn, cărbune, peleți), lichid (gpl, motorină, păcură), electricitate. Cu aceste sisteme ai flexibilitate mai mare în alegerea soluției potrivite pentru locuința ta. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să ții cont de disponibilitatea și costurile pe termen lung ale combustibilului ales.

Instalare și costuri inițiale

Instalarea unei centrale termice, indiferent de tipul combustibilului, trebuie realizată de persoane specializate în acest sens. Modelele care funcționează cu lemn sau peleți necesită un spațiu suplimentar de depozitare pentru combustibil, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru locuințele cu spațiu limitat. Costurile inițiale de achiziție și montaj pentru o centrală termică pot varia semnificativ în funcție de tipul și complexitatea sistemului ales.

Centrala electrică și centrala pe gaz sunt sisteme termice alternative relativ economice în funcționare. Gazul natural este, de obicei, mai accesibil decât electricitatea, deci costurile lunare pentru încălzire și apă caldă pot fi considerabil mai mici. Eficiența unei centrale pe gaz poate atinge valori foarte ridicate, în cazul modelelor moderne, cu condensare. Aceste doua variante sunt soluții potrivite pentru locuințele unde nu este posibilă amenajarea unui spațiu pentru depozitarea materiei de alimentare, dar există conexiune la gaz, respectiv electricitate. Cele două tipuri de centrale termice sunt populare în mediile urbane.

Întreținere și durabilitate

Întreținerea centralelor termice alimentate cu peleți și lemn este mai complexă față de cele pe gaz si electricitate, și trebuie realizată mai des. Pe lângă inspecția periodică a sistemului, se impune și o operațiune de curățare a camerei de ardere și a coșului de fum. În timpul inspecției, este important să se verifice toate componentele pentru a preveni problemele majore. Garanția oferită de producători poate varia, așa că este important să alegi un model de la un brand de încredere.

Facilități și interfață

Centralele termice sunt echipate cu panouri de control intuitive și au funcții avansate de programare. Unele modele permit monitorizarea consumului de resurse și ajustarea parametrilor de funcționare pentru a maximiza eficiența energetică.

Cum alegi centrala potrivită pentru locuința ta?

Alimentare și accesibilitate

Primul aspect de care trebuie să ții cont este tipul de alimentare. Dacă locuința este racordată la rețeaua de gaz, o centrală pe gaz poate fi varianta de care ai nevoie. Dacă nu ai acces la gaz, atunci optează cu încredere pentru o centrală termică pe lemne sau peleți.

Putere și capacitate

Verifică puterea centralei, pentru a fi adecvată pentru suprafața locuinței. Astfel, va putea să asigure cu succes necesarul de căldură. Consultă un specialist pentru a determina care este puterea necesară în funcție de dimensiunea sau gradul de izolație al locuinței.

Buget

Costul acestor sisteme poate varia foarte mult de la un tip la altul şi de la un producător la altul. Costul este influențat și de alte detalii: design, funcții speciale incluse, alte facilități. Îți recomandăm, totuși, să nu faci rabat de la calitate, întrucât o centrală termică reprezintă o investiție pe termen lung. 

Alegerea sistemului de încălzire potrivit este esențială pentru a putea asigura confortul necesar în propria locuință. Așadar, ia în considerare aspectele de mai sus înainte de a face o achiziție și cere, cu încredere, sfatul specialiștilor în domeniu.