Cum alegi gresia și faianța pentru o bucătărie practică

RMAG news

Gresia şi faianţa sunt soluţii eficiente, practice și accesibile de finisaj. Avantajele montării acestor două elemente în bucătărie sunt numeroase pentru că sunt estetice și au impact asupra funcționalității bucătăriei. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a face orice achiziție.

Tipuri de faianţă bucătărie

Faianta bucatarie este populară datorită versatilității sale și a costurilor destul de reduse. Există mai multe tipuri de faianță din care poți alege, fiecare având caracteristici diferite. Printre acestea se numără:

Faianța ceramică – alternativă des întâlnită, disponibilă într-o gamă foarte variată de culori și modele. Este relativ accesibilă, ușor de instalat și își păstrează aspectul impecabil în timp. În procesul de producție este supusă unor operațiuni suplimentare, ce îi asigură rezistență la mediul specific din bucătărie – umiditate, abur, grăsime.
Faianța din porțelan – cunoscută pentru caracteristicile sale deosebite. Este mai rezistentă la apă decât ceramica și are un finisaj lucios, detalii ce o face ideală pentru zonele cu umiditate ridicată.
Faianța decor din sticlă – o variantă cu estetică subtilă, ce oferă un aspect modern. Aceasta are, de obicei, un cost mai ridicat și e mai greu de instalat față de variantele menționate anterior.

Când alegi faianța pentru bucătăria ta, gândește-te la stilul general al casei tale și la cât de mult ești dispus să investești în acest proiect.

Alegerea gresiei potrivite

Gresia este un tip de finisaj pentru pardoseală cu popularitate ridicată, ideală pentru bucătării. Modul facil de întreținere ulterioară și costurile relativ reduse sunt principalele aspecte pentru care se află printre primele alegeri când vine vorba de amenajarea bucătăriilor, dar și a băilor. Asemenea faianței, există mai multe tipuri de gresie pentru care poți opta:

Gresia ceramică – alternativă accesibilă și ușor de curățat, disponibilă într-o varietate vastă de stiluri și finisaje.
Gresia din porțelan – opțiune cu aspect modern, rezistentă la zgârieturi și pete.
Gresia din piatră naturalămarmură, granit, ardezie – model ce asigură un aspect luxos. Important de reținut că acest tip de gresie este mai predispusă la murdărie și necesită o întreținere mai atentă pentru a-și păstra aspectul pe termen lung.

Atunci când alegi gresia pentru bucătărie, ia în considerare nivelul de trafic din această încăpere și cât de mult timp ești dispus să dedici întreținerii acesteia.

Caracteristici gresie și faianţa pentru bucătărie

Este important să înțelegi câteva caracteristici ale finisajelor din bucătărie pentru a face alegerea corectă:

Gresia și faianța pentru bucătărie trebuie să fie rezistente la zgârieturi și pete, variantele din porțelan fiind ideale din acest punct de vedere. De asemenea, acestea trebuie să fie ușor de curățat pentru a menține un mediu igienic. Evită, așadar, produsele cu suprafețele poroase care pot absorbi murdăria.

Alege un model care să fie în ton cu stilul general al bucătăriei tale. Gresia și faianța vin în diverse culori, modele și designuri, permițându-ți să creezi aspectul dorit.

Combinația ideală de finisaje

Gresia și faianța sunt importante pentru că au impact asupra aspectului general al încăperii. Iată câteva sfaturi pentru a alege combinația ideală:

Alege gresia și faianța cu finisaje mate, acestea sunt considerate mai bune pentru zonele cu trafic intens, întrucât eventualele zgârieturi nu vor fi atât de vizibile. Suprafețele lucioase creează un ambient elegant, dar pot fi alunecoase și mai sensibile la zgârieturi.

Orientează-te către plăci ceramice cu aspect texturat, finisajul fiind considerat un element de interes vizual. Aceste variante sunt mai sigure și mai potrivite pentru zonele umede, având aderență mai bună.

Când vine vorba de culori și modele, preferințele sunt subiective. Este important ca rezultatul final să fie pe placul tău.

Sfaturi pentru instalare și întreținere

Chiar și cele mai frumoase materiale pot fi problematice dacă nu sunt instalate și întreținute corect. Angajează un profesionist pentru a avea rezultatele dorite. Instalarea gresiei și faianței necesită cunoștințe temeinice și precizie, un meșter având posibilitatea de a monta finisajele cu pierderi minime.

Achiziționează doar materiale de calitate, pentru a nu compromite rezistența pe termen lung a lucrării și aspectul final.

Ai grijă de bucătărie curățând regulat suprafețele cu produse adecvate, pentru a preveni acumularea de murdărie și pete. Sigilează periodic gresia naturală pentru a-i menține rezistența la apă și pete.

Alegerea gresiei și a faianței pentru bucătărie nu este doar o decizie estetică, ci și una practică. Asigură-te că iei în considerare toate aceste aspecte pentru a crea o încăpere frumoasă, funcțională și ușor de întreținut.

 

The post Cum alegi gresia și faianța pentru o bucătărie practică appeared first on Cotidianul RO.