Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București

Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București

Așa ar putea arăta și Gara de Nord în viitorul mai mult sau mai puțini apropiat. Gara SF din Germania devenită un adevărat punct de atracție este sursa de inspirație. Mulți români își câștigă pâinea aici.

Gara SF din Germania. Așa ar putea arăta și Gara de Nord

De câțiva ani, autoritățile din București afirmă că va fi modernizată Gara de Nord. În anul 2019, au fost aduse în discuție trenuri subterane, cu centre comerciale în gară și spații verzi.

În luna martie a anului 2023, existau trei oferte, iar la finalul lui august CFR a anunțat că o ofertă depusă a fost acceptată de asocierea firmelor românești SC GDO MOV IMPEX SRL și SC OMEGA CERT SISTEM SRL.

Proiectul se ridică la aproximativ 420 de milioane de euro, iar durata lucrărilor ar trebui să fie de 55 de luni, dintre care 46 de execuție și nouă de proiectare. Garanția obiectivului este de 60 de luni.

Reabilitarea Gării de Nord include toate cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară și sunt asigurate servicii destinate publicului călător și activități comerciale.

Proiectul similar care e aproape de finalizare

Cu toate că proiectul de acum cinci ani părea irealizabil, acesta este cât se poate de real. Dar nu la noi. În Germania, gara SF este aproape să fie terminată. Este vorba, mai exact, de cea din Stuttgart.

Cea care se ocupă de lucrări este compania Strabag, la care lucrează și numeroși români. Proiectul modernizării stației din Stuttgart este inclus într-o inițiativă mult mai amplă de modernizare și dezvoltare a infrastructurii orașului.

Costul pentru aceste lucrări ajunge la 12 miliarde de euro. Cei de la Strabag, direct de pe șantier, au mărturisit că, în cazul contractului lor, suma primită este 1,5 milioane de euro, notează wall-street.ro. 

În afară de ce se face la gara principală, se efectuează și construcția unor tuneluri care să permită scoaterea la suprafață a trenurilor  în afara orașului, inclusiv la o distanță de 15 kilometri.