Cum arată stațiunea pe care a construit-o Ceaușescu pentru JO de Iarnă. Arhitecți din Elveția au fost angajați să realizeze complexul

Cum arată stațiunea pe care a construit-o Ceaușescu pentru JO de Iarnă. Arhitecți din Elveția au fost angajați să realizeze complexul

Vidra și Voineasa sunt două stațiuni turistice părăsite. Acestea erau perlele turismului, însă, marile centrale sindicale încă se luptă pentru patrimoniu cu cei care au preluat vechea uniune sindicală înainte de ’89.

Hoteluri, baze de tratament și case de vacanță

În aceste două stațiuni, partidul comunist a construit hoteluri, baze de tratament și case de vacanță pentru „oamenii muncii”. În total au fost 2.800 de locuri de cazare și în vremea în care locațiile erau în floare, toate locurile se ocupau.

Primarul comunei Voineasa, Gabriel Năstăsescu susține că el nu are nicio putere asupra locației și nu poate face nimic deoarece clădirile nu sunt ale primăriei, ci ale sindicatelor.

„Aici, numai, aici e lacătul pe ușă e de prin `98, 2000, oricum. Atunci au clacat, s-au închis toate. Aici erau restaurante, aici jos aveam tot ce înseamnă alimentară, cofetărie”, a declarat primarul pentru ProTV.

Hotelul Lotru, care totuși a mai funcționat o bună perioadă, a fost închis anul trecut. Pentru stațiunea Vidra, care aparține tot sindicatelor, povestea este una spectaculoasă când vine vorba de planurile pe care le avea Nicolae Ceaușescu.

Stațiunea Vidra, locul proiectat pentru Jocurile Olimpice

Stațiunea montană se află în județul Vâlcea, între Munții Lotrului, Latoriței și Parâng. De asemenea, se află pe malul Lacului vidra și este în apropierea Domeniului Schiabil Transalpina, cea mai înaltă șosea din țară.

Zona a fost proiectată în anii ’70. Ceaușescu și-a dorit ca aici să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarnă din 1982. Mai târziu s-a vehiculat ideea Olimpiadei din anul 2000. Acesta a contactat arhitecți elvețieni pentru a ridica acest complex.

Cel mai mare hotel din Vidra este acum vandalizat. Nu mai există uși, geamuri, iar într-o mare măsură este acoperit de vegetație. Înăuntru încă există mobilă veche, televizoare și farfurii sparte, conform sursei citate.

Întâmplător a fost zărită și o cameră de supraveghere, semn că cineva monitorizează, totuși, locația părăsită. Așa s-a descoperit faptul că locul este păzit, iar un paznic poposește prin împrejurimi.

Întrebat dacă mai există activitate în clădirea respectivă, acesta a negat. „Nu! Păcat, se vede inclusiv noua pârtie, Transalpina”, a declarat pentru sursa citată. De asemenea, susține că unele locuri încă mai sunt în picioare datorită faptului că sunt încă păzite.

Please follow and like us:
Pin Share