Cum au evoluat loteriile în istoria României

Cum au evoluat loteriile în istoria României

Istoria loteriilor în România începe undeva în prima parte a secolului al XIX-lea. Până la forma organizată pe care o cunoaștem în prezent, loteriile aveau inițial scopuri caritabile.

Loteriile începeau să câștige popularitate în Europa la începutul secolului al XIX-lea și au ajuns în România cu ceva întârziere. Conform lucrării „Loteria Națională din România, o istorie ilustrată”, modelul pe care l-am importat a fost cel din Germania. Se puneau la bătaie bunuri care nu își găseau cumpărător.

O altă atestare istorică, din anul 1872, arată că a fost organizată o loterie de prietenii scriitorului Dimitrie Bolintineanu, care era bolnav și avea probleme financiare. Atunci s-au vândut 500 de bilete. Premiile au fost biblioteca și mobilierul scriitorului. Câștigători au fost Vasile Alecsandri și Costache Negri, cei mai buni prieteni ai lui Bolintineanu, care apoi i-au înapoiat mobilierul și biblioteca.

Loterii caritabile în România

Încă din cele mai vechi timpuri, loteria a avut și un scop caritabil. Un exemplu în acest sens datează din anul 1880, când a fost organizată o loterie pentru terminarea Catedralei Sf. Iosif din București. Premiile oferite erau obiecte de aur, argint, ornamente, servicii de masă și așa mai departe. De fapt, în anul 1882, Adunarea Deputaților a votat o lege ce permitea organizarea loteriilor doar în scopuri de binefacere ori pentru încurajarea artelor, tocmai pentru ca tentativele de fraudă să fie evitate.

Una dintre cele mai cunoscute acțiuni de acest gen datează din 1885, când a fost organizată loteria pentru construcția Ateneului din București. De aici și celebra vorbă „dați un leu pentru Ateneu”, care a intrat în folclorul popular. Fiecare bilet costa 1 leu. Au fost emise 500 de mii de bilete.

Loteria de Stat a fost înființată în anul 1906, după ani buni în care românii jucau și la loteria din Budapesta. Autoritățile din acele vremuri erau nemulțumite că banii românilor se duc în alte țări, ba chiar că loteriile își făceau reclamă în ziarele românești. Cert este că Loteria Română a avut un succes răsunător în anii ce au urmat, în special în perioada crizei din anii ’30. Celebrele lozuri în plic au apărut în anii ’50.

Printre premiile interesante oferite de Loteria Română în istorie s-au aflat mobilă Miorița, automobile Wartburg, Trabant, Volga, Moskvici, Fiat, Renault și Skoda, biciclete, bijuterii, motociclete, stilouri chinezești, aspiratoare rusești, mașini de cusut, covoare și așa mai departe. Ba chiar, la un moment dat, s-au putut câștiga și excursii în străinătate. Cel mai mare premiu din istoria Loto 6/49 a fost câștigat în vara lui 2023 și a fost în valoare de 10,1 milioane de euro.

Câți români joacă la loto?

Conform estimărilor făcute de specialiști, în jur de 20% dintre români joacă la Loto 6/49. Veniturile Loteriei Române pe tot anul 2023 au fost estimate la 289 de milioane de euro, în timp ce profitul anticipat se ridică la 42 de milioane de euro, conform unor date oficiale publicate de autorități. Însă, dincolo de loteria tradițională, tot mai mult teren câștigă și cele din mediul online.

Asta pentru că, în zilele noastre, putem juca la loto și pe internet. Mai mult, au apărut site-uri de specialitate pentru cei care joacă loto, platforme ce le oferă rezultatele actualizate la cele mai populare loterii din Europa, din țări ca Italia, Polonia, Grecia și multe altele.

Sursa foto canva.com