Cum faci să te ferești de mușcăturile țânțarilor. Oamenii din această categorie îi atrag cel mai mult

Cum faci să te ferești de mușcăturile țânțarilor. Oamenii din această categorie îi atrag cel mai mult

Mușcăturile țânțarilor sunt un coșmar pentru majoritatea oamenilor, însă puțini sunt cei care știu că există o categorie de persoane care îi atrag cel mai mult.

Cum faci să te ferești de mușcăturile țânțarilor

În urma efectuării mai multor studii, cercetătorii britanici au descoperit că tânțarii își urmăresc prada după miros, iar unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon.

Potrivit lor, dioxidul de carbon (CO2) pe care oamenii îl expiră în timp ce respiră este ca un far de orientare pentru insecte. Cu cât oamenii expiră mai mult CO2 cu atât cresc șansele să fie mușcați de țânțari.

Dr. Robert Jones, expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a dezvăluit recent că din acest motiv persoanele cu kilograme în plus sunt, de regulă, țintele țânțarilor.

„Într-un grup de oameni, proporția de mușcături asupra unui individ a fost asociată cu proporția din suprafața totală sau greutatea contribuită de acel individ la grup”, a afrimat Dr. Robert Jones, potrivit Daily Mail.

Experții spun că și oamenii care fac exerciții fizice pot deveni victimele țânțarilor tot din cauza expirării în aer a unor cantități mari de dioxid de carbon.

Totodată, un alt factor important care îi determină pe țânțari să își aleagă victimele este mirosul unic al oamenilor care este determinat de o combinație a geneticii noastre, precum și a microbiomului pielii.

Deși țânțarii se ghidează foarte mult după miros, mai multe teste au arătat că aceste insecte sunt atrase de culori precum roșu, portocaliu, negru sau cyan (albastru verzui).

Mai mult, grupa sanguină a fiecărui om se crede că i-ar atrage foarte mult pe țânțari, dar și alimentele sau băuturile pe care le consumă fiecare individ.

Pentru a evita mușcăturile țânțarilor se recomandă purtarea de bluze cu mâneci lungi și pantalonii lungi, folosirea insecticidelor, și ținerea geamurilor închise sau folosirea plaselor anti-țânțari, mai ales dimineața și seara, atunci când țânțarii sunt cei mai activi.