Cum îți dai seama dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Mulți au ajuns la spital din cauza lor

Cum îți dai seama dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Mulți au ajuns la spital din cauza lor

Cum îți pot da seama dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare? În ultimele zile, mai multe persoane au ajuns la spital după ce le-au consumat, deoarece semănau cu cele comestibile.

Cum îți dai seama dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Din cauza lor, multe persoane au ajuns la spital

În această perioadă, multe persoane adună ciuperci din pădure, însă nu toate sunt comestibile. Pentru a ști dacă acestea sunt otrăvitoare, trebuie să avem mare grijă la anumite semne și să le achiziționăm de la surse autorizate.

Mulți oameni ajung la spital cu toxiinfecție din cauza faptului că au consumat ciupercile nepotrivite. Este și exemplul unei familii din Botoșani, care a fost internată după ce a consumat ciupercile adunate din pădure.

De altfel, medicii de la camera de gardă din Botoșani au avut multe astfel de cazuri. Nouă dintre persoanele care au făcut toxiinfecție sunt copii.

“Au fost investigaţi în serviciile de urgenţă, echilibraţi dpdv hemodinamic şi electrolitic. În urma examinării, s-a decis internarea pentru o parte dintre pacienţi, iar alţii au primit tratament si au fost redirecţionati către domiciliu”, a declarat Ramona Guraliuc – şef UPU Botoşani, potrivit Observator News.

În cazul în care ai consumat o ciupercă otrăvitoare, trebuie să știi că efectele apar într-o perioadă cuprinsă între 8 și 12 ore de la consum.

Primele simptome sunt ușoare, însă treptat apar și altele pe parcurs, dacă nu sunt tratate. În cazurile mai grave, pacienții pot ajunge la deces, care survine în decursul primelor cinci zile de la consum, în funcție de organismul fiecăruia.

Cazurile de toxiinfecție au tot tot mai multe în zilele ploioase. În regiunea Moldovei, au fost semnalate tot mai multe astfel de cazuri.

Un bărbat, soția lui și cei doi copii ai lor au mâncat o tocăniță cu ciupercile adunate din pădure, despre care nu știau că sunt otrăvitoare, și toți au ajuns la spital.

“Seamănă cu pițachi, care ies primăvara, bureți. Am mai întrebat pe cineva și a zis că sunt din ăia”, a spus bărbatul.

“Ăștia nu-l buni, uitați-vă ce vânătă e dedesubt. Ăștia, unii spun că seamănă cu Piciorul Căprioarei, dar eu nu-i mănânc”, a spus un bărbat aflat la cules de ciuperci.

Numărul ciupercilor otrăvitoare din România a crescut

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare. Din cauza schimbărilor climatice, numărul lor este tot mai mare, în fiecare an. Din acest motiv, poate fi foarte greu să le deosebim pe cele bune de cele otrăvitoare, ba chiar acestea pot fi confundate între ele.

În plus, toxicitatea acestor ciuperci nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. Unele ciuperci comestibile pot ajunge să fie compromise dacă au stat lângă cele otrăvitoare.

Specialiștii recomandă să achiziționăm ciupercile doar din locurile autorizate, pentru a evita situațiile grave de toxiinfecție.

Pentru a te asigura că ai ales ciupercile bune, e necesar să te uiți cu atenție la forma și culoarea lor. De exemplu, hribii au o pălărie castanie-brună și cresc pe sol, în luminișurile din pădurile de conifere sau foioase.

Ghebele apar toamna, în tufe mari, cu multe exemplare. La maturitate, au pălăria aproape plană, iar solzii sunt mici, bruni și dispuși în cercuri. Pe picior au un inel cu marginile în jos.

Gălbiorii au culoarea gălbenușului de ou la exterior, iar la interior au carnea albă. Aceștia cresc în grupuri, în păduri umbroase și umede.

Please follow and like us:
Pin Share