Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană. Modalitatea prin care poți obține cardul

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană. Modalitatea prin care poți obține cardul

Nu implică niciun cost suplimentar, doar câteva minute până când o cerere online poate fi complicată din propriul fotoliu. Cardul vine direct acasă prin Poșta Română, însă trebuie menționat că cei care vor să beneficieze de acest card al CNAS trebuie să se miște din timp. Nu mai puțin de 26 de state oferă aceste servicii medicale gratuite.

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană

Aceste 26 de state din UE, alături de Islanda, Norvegia, Elveția, Marea Britanie, Irlanda de Nord și Liechtenstein oferă servicii medicale gratuite în regim de urgență. În unele țări s-ar putea ca spitalul să solicite o parte din plată, conform Bugetul.ro. Cardul european de sănătate este gratuit și poate fi obținut pe site-ul www.cardeuropean.ro/informatii/.

Obținerea cardului, denumit Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), necesită un cont, după care trebuie completată o cerere și, evident, sunt cerute datele personale și o fotografie după cartea de identitate. Cheia e că trebuie să existe dovada calității de asigurat, cum ar fi nevoie de adeverința de la serviciu. Atenție! Autoritățile transmit că ar putea dura chiar și trei luni până când cardul va ajunge la solicitant.

Cardul va fi livrat în cele din urmă prin Poșta Română și va avea o valabilitate de doi ani, iar această perioadă de valabilitate va fi calculată de la data depunerii solicitării, nu de la data la care a ajuns la destinatar.

”Având în vedere că România este stat membru al UE, calitatea dumneavoastră de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul oricărui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în baza documentelor de deschidere de drepturi emise în aplicarea legislației comunitare”, este menționat pe site-ul European Healing Insurance Card.

Cum poate fi obținut cardul de sănătate pentru vacanțele în UE

În aceste condiții, dacă acel card vine după 3 luni, cum este normal, cardul va fi valabil timp de 1 an și 9 luni, cel mult. Pe site-ul oficial unde poate fi eliberat acest card sunt oferite mai multe amănunte referitor la acest card.

”Serviciile medicale acordate în baza CEASS nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care vă deplasați, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv.

În funcție de legislația din statul membru respectiv, prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice și existente ( ex. dializa), precum și în legătură cu sarcina și nașterea”, se arată pe cardeuropean.ro. În încheiere, oamenii trebuie să știe că nu pot folosi acest card pe teritoriul României.

De asemenea, cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea în străinătate are ca scop obţinerea tratamentului medical planificat. Așadar, românii nu pot să meargă în străinătate la spital să se trateze gratuit doar cu scopul de a obține aceste servicii medicale gratuit. Cardul se datorează mai degrabă turiștilor aflați în nevoie.

Please follow and like us:
Pin Share