Cum poți calma mâncărimea provocată de înțepătura de țânțar. Remediile care nu dau greș

Cum poți calma mâncărimea provocată de înțepătura de țânțar. Remediile care nu dau greș

Ce remedii poți aplica pentru a calma mâncărimea provocată de înțepătura de țânțar. Aceste soluții nu dau greș, iar multe dintre ele sunt foarte accesibile.

Cum poți calma mâncărimea provocată de înțepătura de țânțar. Trucuri utile

În timpul verii, multe persoane se confruntă cu mușcături de țânțar, iar mâncărimea provocată de aceasta poate fi o mare bătaie de cap. Deși s-ar putea ca prima reacție să fie scărpinatul, acest lucru poate duce la agravarea iritației, precum și la creșterea riscului de infecție.

Din fericire, există câteva soluții care te pot ajuta să scapi de mușcătura de țânțar. Poți aplica o compresă rece sau un pachet de gheață pe zona afectată. Locul înțepăturii va fi amorțit, iar iritația se va reduce.

Gheața poate fi înfășurată într-un prosop sau poți aplica o compresă rece, timp de 10 – 15 minute. Datorită temperaturii reci, vasele de sânge se contractă, iar umflarea și mâncărimea vor fi ameliorate.

De asemenea, poți utiliza și antihistaminice fără prescripție medicală. Crema de hidrocortizon sau loțiunea de calamină pot ajuta la reducerea mâncărimii și inflamației provocate de mușcăturile de țânțari.

Cremele acționează prin eliminarea eliberării în organism a histaminelor, adică substanțele chimice care provoacă mâncărimi.

Gelul de aloe vera poate fi foarte util pentru a calma înțepăturile cauzate de țânțari, întrucât au proprietăți antiinflamatoare și răcoritoare. Pentru cele mai bune rezultate, poți aplica o cantitate mică de gel pur de aloe vera pe zona afectată, de mai multe ori pe zi.

O altă soluție o reprezintă baia cu fulgi de ovăz, mai ales dacă au fost mai multe înțepături de țânțari. Ovăzul are proprietăți antiinflamatoare, care pot ameliora înțepăturile provocate de țânțari. Într-o cadă plină cu apă călduță se adaugă fulgi de ovăz fin măcinați și se lasă la înmuiat timp de 15 – 20 de minute.

Alte soluții utile pentru a calma mâncărimile

Uleiurile esențiale, precum cel de arbore de ceai, de mentă sau de lavandă, au proprietăți calmante și antiinflamatoare. Pentru a calma mușcăturile de la țânțari, poți dilua câteva picături de ulei esențial într-un ulei purtător, precum cel de cocos sau de măsline.

Amestecul se aplică pe mușcătura de țânțar. Dacă ai pielea sensibilă, atunci trebuie să faci un test cutanat mai întâi, înainte de a folosi ulei esențial, notează exquis.ro.

Bicarbonatul de sodiu reprezintă o altă soluție foarte utilă, deoarece pot neutraliza pH-ul mușcăturilor de țânțari. Totodată, senzația de mâncărime va fi redusă.

Se amestecă o cantitate mică de bicarbonat de sodiu cu apă pentru a obține o pastă. Aceasta se aplică direct pe mușcătură și se lasă să acționeze timp de 10 – 15 minute, după care se clătește cu apă călduță.

Pentru a nu te confrunta cu înțepături de țânțar, cel mai bine este să le previi. Poți utiliza un repelent de insecte ce conține DEET sau picaridină atunci când ieși afară, mai ales în zori și seara, după ce apune soarele. Poți purta bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dar și șosete pentru a nu expune pielea.