Cum poți deveni curier și de unde trebuie să începi?

RMAG news

Industria livrărilor a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, alimentată de tendințe precum dezvoltarea comerțului online, popularitatea platformelor prin care poți comanda acasă mâncare sau diverse alte produse și nevoia de livrări rapide, efectuate în siguranță. Pandemia a apăsat și mai mult pedala de accelerație în această direcție, astfel încât în ziua de azi poți avea la ușă, în doar câteva ore, aproape orice produs.

Era firesc ca și piața muncii să se adapteze la noua normalitate, astfel încât numărul de joburi de curier în București a tot crescut în ultima perioadă. Oportunitățile de angajare pe postul de livrator sunt atractive, iar locurile de muncă oferite de companii în această direcție sunt suficient de flexibile, dinamice și cu un potențial de câștig foarte bun.

Așadar, indiferent dacă ești un student care caută să-și suplimenteze veniturile, ești o persoană care dorește o schimbare în carieră sau pur și simplu ești interesat de o oportunitate nouă, acest material te va face să înțelegi mai multe despre ce presupune jobul de curier și de ce ai nevoie pentru a deveni livrator.

Ce face, mai exact, un curier?

Un curier este o persoană responsabilă cu transportul și livrarea în siguranță a bunurilor de la un punct la altul. Curierii pot lucra pentru orice companie care oferă servicii de livrare la domiciliu, inclusiv pentru restaurante, magazine online sau firme de poștă. Tipurile de bunuri livrate și modul de livrare pot varia în funcție de sectorul de activitate.

În esență, indiferent de specificul domeniului, curierii acționează ca un intermediar important, asigurând fluxul bunurilor între vânzători și clienți. Astfel, putem identifica cel puțin patru tipuri de curieri:

Curieri HoReCa – sunt cei care livrează preparate ale restaurantelor direct la domiciliul clienților;
Curieri de aplicații delivery – sunt cei care transportă mâncare, produse alimentare, cumpărături de dimensiuni mici sau alte bunuri de la magazine către clienți, utilizând o aplicație mobilă;
Curieri moto – sunt cei specializați în livrări rapide pe distanțe scurte sau medii, care pot transporta documente, colete mici sau alte bunuri, pe distanțe mici și medii;
Curieri auto – sunt cei care livrează colete mari, cum ar fi piese de mobilier sau aparatură electrocasnică de mari dimensiuni, pe distanțe lungi.

Cum poți deveni curier?

Cerințele pentru a deveni curier pot varia ușor, în funcție de companie și de sectorul de activitate. În general, vei avea nevoie să întrunești câteva condiții, pe care le-am descris în rândurile de mai jos.

Vârstă minimă: Majoritatea companiilor solicită ca viitorii curieri să aibă cel puțin 18 ani.
Documente de identitate: Vei avea nevoie de un buletin de identitate valabil și, eventual, de un permis de conducere valabil (dacă urmează să livrezi cu mașina sau cu scuterul).
Telefon mobil: Vei avea nevoie și de un telefon mobil compatibil cu aplicația companiei, pentru a putea primi comenzi sau pentru a comunica cu clienții.
Aptitudini: Curierii trebuie să fie într-o formă fizică bună, să aibă abilități bune de comunicare și orientare, să fie atenți la detalii și să fie organizați. De asemenea, dacă vrei să devii livrator, este important să ai o atitudine prietenoasă și profesională.

Unde pot găsi un job de curier?

Există mai multe locuri unde poți aplica pentru un job de curier. Cele mai la îndemână sunt, desigur, site-urile companiilor de livrări deja cunoscute, care își publică anunțurile de angajare pe propriile platforme. La fel de indicate sunt și site-urile de joburi, unde sunt postate frecvent oferte de muncă pentru curieri.

Și agențiile de recrutare sunt ideale pentru găsirea unui job de curier. De recrutare de personal în domeniul livrărilor s-ar mai putea ocupa și agențiile județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM), în funcție de domeniul spre care te îndrepți.

Avantajele de a avea un job de curier

Unul dintre principalele avantaje este acela că nu vei avea nevoie de experiență anterioară pentru a obține un job de curier. Poți pur și simplu decide că vrei să aplici ca livrator, fără a mai fi nevoie să-ți personalizezi CV-ul.

De asemenea, un alt motiv pentru care s-ar putea să-ți dorești un job de curier este acela că veniturile din această activitate pot fi unele mari, în funcție de timpul pe care vrei să-l aloci în direcția asta (câștigurile pot varia în raport cu numărul de ore lucrate).

Programul unui curier este, de cele mai multe ori, unul flexibil, astfel încât îți vei putea alege orele de lucru care se potrivesc cel mai bine cu stilul tău de viață. Poți opta și pentru varianta de colaborare de tip freelancing, pentru a avea pe deplin libertatea de a-ți alege clienții și programul.

Dezavantajele de a avea un job de curier

Așa cum precizam și mai sus, venitul tău lunar poate varia, în funcție de numărul de livrări efectuate, astfel încât nu vei avea stabilitatea unui salariu fix. Totuși, e bine să iei în calcul și faptul că e posibil să primești bacșiș de la clienți pentru livrările făcute, ceea ce va echilibra, oarecum, balanța în această direcție.

Un alt dezavantaj ar putea fi acela că cea mai mare cerere de curieri este în a doua parte a zilei, în weekenduri sau de sărbători. Așadar, cel mai probabil va fi nevoie să îți reorganizezi timpul, dacă vrei să câștigi cât mai mult din activitatea de livrator.

Totodată, e necesar să iei în calcul și posibilitatea ca jobul de curier să impună o solicitare fizică suplimentară. Dacă vei lucra pentru companii care oferă serviciu de curierat pentru mobilier sau aparatură electrocasnică de mari dimensiuni, ține cont că va fi nevoie să-ți activezi și forța fizică la noul job.

Poți câștiga bani frumoși dintr-o activitate ca cea de curier, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare. Ține cont de faptul că te-ar ajuta foarte mult să fii familiarizat cu zonele în care vei livra produsele comandate de clienți, pentru a găsi rapid destinațiile și pentru a putea trece imediat la următoarea comandă.

Și nu uita că amabilitatea și zâmbetul în fața clienților îți pot suplimenta veniturile, prin bacșișul pe care îl vei primi pentru serviciul prietenos și profesional pe care îl oferi.

The post Cum poți deveni curier și de unde trebuie să începi? appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share