Cum reușesc românii să păcălească sistemul SGR. Ambalajele returnate sunt furate și reciclate din nou

Cum reușesc românii să păcălească sistemul SGR. Ambalajele returnate sunt furate și reciclate din nou

Românii au găsit o nouă metodă prin care reușesc să păcălească sistemul SGR, pentru a obține mai mulți bani. Mai exact, ambalajele returnate sunt furate și reciclate din nou. Situația a fost făcută publică de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Noua metodă prin care românii au reușit să păcălească sistemul SGR. Ce fac cu ambalajele returnate

Deși Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) pare să funcționeze în România, având în vedere că avem deja peste 1,3 miliarde de ambalaje colectate în cele aproape 8 luni de la lansare, încă există probleme.

Pe lângă magazinele care nu acceptă ambalajele, chiar dacă percep garanția de 50 de ani, acum iese la iveală o nouă situație. Unii dintre români par să dezvolte o „afacere” pe baza sistemului SGR.

Asta pentru că fură saci întregi cu sticle deja returnate de alții, ca mai apoi să le recicleze din nou. Așa primesc garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Astfel de imagini au fost filmate și trimise ministrului Mediului.

„Unii dintr-un camion descărcau şi băgau într-un aparat de colectare automată. Am discutat cu cei de la RetuRO care ivestighează RVM-ul respectiv.

În anul 3, în care vom avea 90% grad de returnare a ambalajelor, cred că numărul acestora în coşul de gunoi va fi unul suficient de mic încât să descurajeze acest fenomen”, a transmis ministrul Mediului, conform Observator News.

Ce trebuie să faci dacă un comerciant refuză ambalajele

De altfel, reprezentanții RetuRo spun că fiecare comerciant ar trebui să se informeze, înainte să predea ambalajele, că transportatorul este autorizat, iar șoferul este al partenerilor RetuRO.

În ceea ce privește magazinele mici care nu acceptă ambalajele și nu oferă garanția de 50 de bani, românii trebuie să știe că pot apela la autorități. Comerciantul va fi supus verificărilor, iar dacă este cazul, se va alege cu amendă.

„S-au aplicat 93 de amenzi contravenţionale în valoare de 732.000 de lei. Principalele abateri, modul de indicare a preţurilor şi garanţiei, lipsa informaţiilor de pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate defecte, refuzul preluării ambalajelor”, a adăugat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Please follow and like us:
Pin Share