Cum să acţionezi în caz de inundaţii – reguli de comportament

Cum să acţionezi în caz de inundaţii – reguli de comportament

Vremea trece în aceste zile printr-o perioadă a extremelor. În ultimele ore, Bucureștiul şi mai multe judeţe din țară s-au aflat sub avertizare de instabilitate atmosferică. Vântul puternic a smuls acoperișurile unor case, a doborât copaci și stâlpi de electricitate în mai multe zone, în timp ce ploile torenţiale au adus cantități uriașe de apă, provocând inundații.

Inundaţiile pot avea consecințe devastatoare, motiv pentru care înțelegerea cauzelor, tipurilor și efectelor acestora, alături de respectarea regulilor de comportament în astfel de situații, poate contribui în mod semnificativ la reducerea riscurilor și la protejarea de vieți omenești și a bunurilor. Pregătirea și conștientizarea acestor fenomene naturale sunt esențiale pentru a face față oricăror evenimente extreme. De aceea, în continuare îți vom spune care sunt recomandările autorităților în caz de inundații și ce reguli de comportament trebuie respectate.

Ce sunt inundațiile și cât pot dura

Termenul de inundații se referă la acele fenomene naturale care se manifestă prin acoperirea cu un strat de apă, în stagnare ori în mișcare, a unor terenuri care de regulă sunt uscate. Prin dimensiunea și durata sa, o inundație provoacă victime umane și distrugeri materiale care dereglează buna desfășurare a activităților social-economice și distrug infrastructura din zona afectată. Inundațiile pot fi cauzate fie de creșterea debitelor râurilor, ploilor torențiale, mareelor înalte, fie prin topirea rapidă a zăpezii.

În general, inundațiile durează ore sau chiar zile pentru a se dezvolta, oferind locuitorilor timp să se pregătească sau să evacueze. Însă, alteori, inundațiile se dezvoltă rapid și cu puține avertismente. Inundațiile sunt al doilea cel mai răspândit dezastru natural de pe Pământ, după incendiile de vegetație, potrivit National Geographic.

Ce efecte pot avea inundațiile

Cele mai grave efecte pe care le pot avea inundațiile sunt pierderile de vieți omenești. În același timp, în timpul acestor fenomene naturale sunt distruse case, infrastructuri, recolte și echipamente industriale, în timp ce apele de suprafață se pot contamina prin antrenarea în albiile râurilor a deșeurilor de pe malurile apelor, prin descompunerea animalelor înecate și transportate de viituri sau prin ruperea conductelor de transport a produselor petroliere.

România este predispusă la inundații și alunecări de teren

Victimele inundațiilor pot rămâne săptămâni întregi fără apă potabilă, curent sau igienă. De asemenea, când au loc inundații se produce o degradare a mediului ambiant, care constă în eroziunea solului și în distrugerea habitatelor naturale. Atunci când un râu iese din matcă ori cad ploi în cantități uriașe, multe structuri nu pot rezista forței apei, iar poduri, case, copaci și mașini pot fi luate și duse de ape.

Nu în ultimul rând, inundațiile pot provoca pagube economice indirecte, care constau în întreruperea temporară sau permanentă a proceselor de producție, în întârzieri ivite în livrarea produselor și chiar în reducerea exportului. Mai pot interveni costuri suplimentare de transport, cele de apărare și protecție prin măsurile specifice adoptate în timpul inundațiilor, precum și costuri de reconstrucție și de recuperare care pot fi uriașe.

Cum se produc inundațiile

Apariția inundațiilor este cauzată în primul rând de o serie de factori naturali care au legătură cu condițiile climatice care generează cantități mari de precipitații și furtuni. O inundație se poate produce în mai multe moduri. Cel mai frecvent este atunci când râurile sau cursurile de apă repezi își depășesc malurile, iar în acest caz avem de-a face cu inundații fluviale.

Ploile abundente, care depășesc capacitatea de drenaj a solului și infrastructurii, sau un baraj ori un dig rupt pot determina, de asemenea, creșterea debitului unui râu și îl pot face să se reverse pe terenul din apropiere. Acesta poartă denumirea de câmpie inundabilă.

Totodată, la început de primăvară, topirea rapidă a zăpezii în munți într-un loc vulnerabil poate să ducă la creșterea debitelor râurilor și, implicit, la inundații. De asemenea, despăduririle efectuate de om de-a lungul timpului au modificat semnificativ o serie de verigi ale circuitului hidric și, drept urmare, au favorizat o scurgere mai puternică a apelor pe versanți.

Ca urmare, amplitudinea viiturilor a crescut, de unde și niveluri mai mari și o sporire a pericolului de inundare a terenurilor joase din lungul râurilor. Inundațiile de coastă, denumite și inundații costiere, au loc atunci când o furtună mare sau un val tsunami determină marea să se reverse pe uscat. Inundațiile pot apărea și în zonele urbane din cauza sistemelor de drenaj inadecvate, mai precizează sursa citată.

De ce au loc inundații în România

Țara noastră este predispusă la inundații și alunecări de teren din mai multe motive. România are un relief variat, cu munți, dealuri și câmpii, fiind traversată de numeroase râuri, inclusiv Dunărea, care este unul dintre cele mai mari fluvii din Europa.

Apoi, variațiile climatice, inclusiv precipitațiile abundente și topirea rapidă a zăpezii odată cu venirea primăverii, contribuie la creșterea riscului de apariție a inundațiilor. În plus, schimbările climatice au dus la creșterea frecvenței și intensității evenimentelor meteorologice extreme. Însă, inundațiile sunt provocate în mare parte de defrișările masive în bazinele hidrografice.

Pădurile au un rol important în protejarea versanţilor de eroziune, însă în absenţa acestora, versanţii se prăbuşesc și apar torenţii care distrug maluri, colmatează albiile râurilor şi conduc la revărsări de ape devastatoare. De asemenea, construcțiile necontrolate care se fac în zonele inundabile și gestionarea inadecvată a barajelor și a digurilor reprezintă la rândul lor cauze ale inundațiilor.

Reguli de comportament în caz de inundații

Regulile de bază în caz de inundaţii care trebuie respectate includ învăţarea semnalelor de alarmare transmise prin sistemul protecţiei civile, ascultarea informaţiilor oficiale şi a buletinelor meteorologice, comunicarea autorităţilor locale a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi accidentelor majore, păstrarea la îndemână a unui stoc de provizii pentru câteva zile și introducerea alimentelor în bagaj în caz de evacuare pentru a putea fi folosite pe drum.

Respectă recomandările autorităților în caz de inundații

De asemenea, în caz de viitură, dacă te afli în apropierea apei, vei simţi un curent de aer neobişnuit. În acel moment se recomandă să ajungi pe un loc cât mai înalt pentru a evita pe cât posibil impactul cu torentul de apă. De asemenea, este important să nu fugi și nici să înoți pentru că există riscul să faci hipotermie.

Este important de știut că oamenii prinşi de viituri în locuri izolate nu au murit niciodată de frig sau de foame, ci din cauză că au încercat să înfrunte apele învolburate. În cazul în care ai rămas izolat cu un grup, poziţia optimă este de doi câte doi, aşezaţi spate în spate, deoarece în acest fel se reduc pierderile de căldură, potrivit isuargeș.ro. În plus, economiseşte lumina şi hrana şi pune repere pentru a urmări evoluţia nivelului apelor.

Ce faci după producerea inundației

Nu uita că singura salvare în caz de inundații vine din partea echipei de salvare care acţionează în zonă după retragerea apelor. Iată ce trebuie să faci după producerea dezastrului:

Respectă îndrumările şi comunicările organelor de protecţie civilă;
Intră cu foarte multă precauţie în interiorul clădirilor avariate sau slăbite;
Nu intra cu torţe sau cu lumânări în clădirile inundate;
Nu atinge firele electrice căzute sau rupte;
Dacă simţi miros de gaze, deschide toate ferestrele şi uşile, închide robinetul principal de gaze şi părăseşte casa imediat;
Dacă aparatele electrice sunt ude, întrerupe sursa principală de curent, usucă-le şi în final refoloseşte-le;
Dacă eşti sfătuit să evacuezi, fă-o cu promptitudine;
Verifică rezervele de apă şi de hrană înainte de a le folosi;
Nu consuma alimente care au intrat în contact cu apa de inundaţie;
Nu împiedica acţiunile de intervenţie;
Anunţă rudele că eşti în siguranţă, altfel autorităţile pot pierde timp căutându-te;
Nu transmite zvonuri sau ştiri exagerate despre pagube şi stricăciuni.

Cum procedezi dacă inundaţia te surprinde acasă

Mută obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei. Deconectează aparatele, părăseşte locuinţa şi mergi spre etaje superioare, acoperişuri, înălţimi.
Adu în casă sau așeaz-le culcate la pământ într-un loc sigur mobila de curte, uneltele de grădină sau alte obiecte care se pot muta și pot fi luate de apă sau suflate de vânt.
Blochează ferestrele pentru a le proteja de vânturi puternice, apă, obiecte plutitoare sau aluviuni.
Evacuează animalele și bunurile valoroase în locuri de refugiu prestabilite.
Închide apa, gazul și instalațiile electrice, iar apoi încuie ușile și ferestrele.
Nu stoca saci de nisip pe partea exterioară a pereților casei, ci mai bine permite apei să curgă liber prin fundație sau, dacă ești sigur că vei fi inundat, inundă fundația în mod controlat.

Ce faci dacă se ordonă evacuarea

Potrivit sursei citate, în acest caz, trebuie să respecți ordinea de evacuare stabilită, și anume copili, bătrânii, bolnavii şi, în primul rând, persoanele din zonele cele mai periclitate. De asemenea, înainte de părăsirea locuinţei, întrerupe alimentarea cu apă, gaze, energie electrică şi închide ferestrele. Scoate animalele din gospodărie şi condu-le către locurile care oferă protecţie. În plus, ia cu tine documentele personale, alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un radio. După sosirea la locul de refugiu, comportă-te cu calm, ocupă locurile stabilite, supraveghează și protejează copiii și respectă măsurile stabilite.

Cum acționezi la revenirea acasă

Nu intra în locuinţă în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră și nu atinge firele electrice. Totodată, nu consuma apă de la sursă, ci doar dacă aceasta a fost fiartă și consumă alimente numai după ce au fost în prealabil curăţate, fierte şi, după caz, controlate de către organele sanitare. La fel de important este să nu folosești instalaţiile de apă, de gaze și cele de electricitate decât cu aprobarea autorităților competente. Acordă ajutor victimelor surprinse de inundaţii și, totodată, execută lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, de curăţire a locuinţei şi mobilierului, de dezinfectare a încăperilor și de reparare a avariilor. La final, sprijină moral și material persoanele afectate de inundații prin găzduire, donare de bunuri materiale, alimente și medicamente, se mai precizează pe site-ul isuargeș.ro.

Află şi cum te protejezi de caniculă!